U trendu

Nerealna očekivanja od odmora

Posao, stres, nerviranje, gužva u špicu, stres i kod kuće… Jedva čekate vikend, kada ćete se konačno odmoriti – i obaviti sve ono što ne stižete tokom radne nedelje. Čekate na vikend kao ozebao na sunce. Onda u toku vikenda obavljate sve ono što ne stižete u toku radne nedelje i ispadne da vam je vikend doneo više stresa nego radna nedelja. Dobro, mislite, doći će i godišnji odmor: tada ćete se fenomenalno provesti i odmoriti, izgladiti sve sukobe s partnerom koji su nastali kao posledica stresa kome ste oboje izloženi, imaćete i više vremena da budete s decom, a biće i obilazaka svega i svačega. Rezultat ovakvog razmišljanja?
Rezultat bude, makar i otišli na odmor iz snova na Karibima, taj da se na odmoru umorite i da imate utisak da ćete se na poslu odmoriti od odmora. Da i ne spominjemo to da vam odmor nimalo ne pomogne, već vam samo bude izvor stresa, jer ste sve vreme pod pritiskom da se morate fenomenalno provesti i da te dve nedelje odmora (ako dobijete toliko) treba da na magičan način izbrišu sve ono loše što vam se dešavalo u toku cele godine, da vam reše sve probleme koji su se gomilali tokom godine. Naravno, to se ne desi.
Koje je rešenje za ovaj problem? Ima li rešenja? Ima. Ne očekujte nikakvu magiju od odmora, jer je to ipak samo odmor, a ne instant lek za sve što vas pogađa. Umesto toga, ne odlažite rešavanje postojećih problema i nemojte pokušavati da napunite baterije samo vikendom ili u toku godišnjeg odmora.
Najbolja taktika je da, kada god je to moguće (a uglavnom jeste), kako se neki problem pojavi, tako prionete na njegovo rešavanje. Pored toga, svakog dana izdvojite neko vreme za sebe – makar 15 minuta kada ćete „dići sve četiri uvis“ i „pustiti mozak na pašu“. Možete i pustiti muziku koja vas smiruje ili primeniti ono što vam najviše prija kao metod opuštanja (ali zaista opuštanja – ako odete na relaksacionu masažu, nemojte u toku te masaže pričati mobilnim telefonom i dogovarati se o planovima za izlazak).
Na ovaj način problemi se neće nagomilati, kao ni stres. Kada dođe vreme za odmor, moći ćete da ga upotrebite tako da zaista uživate – raserećene i bez problema koje biste morale da rešavate.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike