U trendu

Odlazak Barbike: mit ili stvarnost?

I“m a barbie girl in a barbie world
…Ovako počinje popularna pesmica grupe Aqua. Simpatičan spot u kome se duhovito ironizira „plastičan“ život devojke i momka idealnih telesnih mera zapravo odslikava centralnu opsesiju današnjice, a to je savršeno i večno mlado telo.

Koliko ste puta bili u prilici da čujete za neku po aktuelnim merilima zgodnu osobu da „ima noge kao Barbika“? Imidž popularne lutke duboko je uticao na našu percepciju lepote, i brojne anoreksične manekenke sa „zolja“ strukom samo su kopije tog idealnog i nestvarnog originala. Nestvarnog, jer fiziolozi tvrde da sa takvim telesnim merama žena ne bi mogla da hoda, niti da drži kičmu uspravnom. Nažalost, žene se i dalje besomučno izgladnjuju i podvrgavaju svoje telo različitim intervencijama sa ciljem da se približe merama „savršene lepotice“.

Barbika nastaje „davne“ 1959, i vrtoglavom brzinom postaje najpopularnija lutka svih vremena. Sa pojavom multikulturalizma na globalnoj sceni, dizajneri ovih lutkica iznenada su postali svesni da, pored belih žena, postoje i one crne, žute, drugačije. Za nove generacije devojčica tako se prozvode i „etničke“ Barbike, ali one ipak ne dosežu popularnost onih prvih, platinastih i dugonogih. Koje, uzgred, „provode“ svoj život lutke uglavnom se presvlačeći, ili vozeći se okolo sa Kenom, što nekadašnje vlasnice ovih lutaka, u međuvremenu odrasle, često zamišljaju kao savršen život.

U devedesetim se javlja intenzivna kritika „koncepta Barbike“. Mediji polako počinju da promovišu i druge tipove lepote, mada je lik Barbike i dalje dominantan. Početkom ove godine na Američkom međunarodnom sajmu igračaka senzaciju je izazvala lutka Emme, napravljena tako da mnogo više asocira „realno“ žensko telo, širokih ramena i izraženih oblina. Interesantna je činjenica da je uzor za njenu izradu manekenka istog imena – Emme, koja je nedavno potpisala ugovor sa Revlonom, kao prvi „puniji“ model ove kozmetičke kuće.

Da li se oblo žensko telo u trećem milenijumu ponovo vraća u modu, ili su promene samo izraz strategija proizvođača za osvajanje potencijalnih kupaca na globalnom tržištu? Koji god odgovor da je ispravan, imperativ savremene žene svakako nije mučno izgladnjivanje i potcenjivanje ukupnosti sopstvene privlačnosti, oličene kako u duhovnoj tako i u telesnoj pojavnosti. Prihvatite svoje telo – živela prirodnost!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.