Pasivno agresivne kolege

Svakako da nije prijatno kad se neko ljutito izdere na vas, ali tada makar znate kako se ta osoba oseća, znate na čemu ste. S pasivno agresivnim osobama je mnogo teže reći na čemu ste, a mogu da vam naprave prilične probleme, recimo, ako su vam kolege.
Za početak je potrebno utvrditi da imate posla s pasivno agresivnim kolegom ili koleginicom. To nije lako, jer oni naizgled sarađuju s vama, kažu vam da je sve u redu, prihvate dodeljena im zaduženja – samo, ne obave ono što od njih očekujete ili vam nešto urade iza leđa. A sve vreme su nasmešeni, ljubazni, ne bune se ni zbog čega.
Kako onda prepoznati da se radi o tome? Po ishodu. Naravno, svakom se može desiti da nešto pogreši, da ne uradi u roku i slično, ali ako je ta osoba prema vama konstantno ljubazna i naizgled sve prihvata, a redovno ne obavi ono što kaže da će da obavi, ili to obavi slabije, ili već na neki način omane i donese vam neprijatnost, moglo bi da se radi o pasivno agresivnoj osobi. Takve osobe su neretko veoma ljute iznutra, ali ne znaju kako to da izraze, pa se to ispolji tako što su naizgled ljubazne i kooperativne, ali rezultati redovno ne budu onakvi kakve biste očekivali od osobe koja zaista sarađuje.
Kad ste utvrdili da se radi o pasivnoj agresiji, i da vam ta pasivna agresija ugrožava ono što pokušavate da postignete, sabotira vas, vreme je da se izborite s tim. Ako to ne učinite, ukoliko dopustite pasivno agresivnoj osobi da manipuliše vama, samo pogoršavate problem, ona neće prestati tako da se ponaša ako je u tome ne sprečite.
Dobar metod jeste da nađete svedoka. Naime, pasivno agresivna osoba najbolje funkcioniše u jedan-na-jedan okruženju, tada je njena reč protiv vaše, ne možete ništa da dokažete, a ukoliko je ta osoba sposobna u manipulacijama, na kraju se i same pitate šta ste se zapravo dogovorile i da nije ta osoba ipak u pravu, a vi je, ni krivu ni dužnu, nabeđujete da nije obavila svoje. Zato, ako se usmeno dogovarate s tom osobom, neka tome bude prisutan i neko pouzdan ko će kasnije moći da potvrdi šta je dogovoreno, ili se dogovarajte putem mejla, ili beleške o dogovorenom pošaljite i ostalim saradnicima. Pasivno agresivna osoba neće moći da manipuliše podacima koji su „crno na belo“, a ako pravilno odaberete pouzdanu osobu kao svedoka, neće moći da manipuliše ni tom osobom, pa će postati jasno ko je uradio svoje, a ko nije.
Na kraju, pokažite pasivno agresivnom saradniku činjenice koje ste sakupili. One u pisanom obliku, s njegovim/njenim sopstvenim rečima, s njihovim slaganjem da urade to-i-to. To ne mogu da opovrgnu. Hoće li nakon toga prestati s takvim ponašanjem? Verovatno neće u potpunosti, ali ako uvide da ste sposobni da dokažete da ne obavljaju svoje, naći će nekog drugog koga će manipulisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.