Plač na radnom mestu

Žene mogu da plaču iz veoma različitih razloga – bol, ljutnja, stres, napetost, iscrpljenost… Povremeno se isplakati može da bude veoma korisno, i nije dobro suze zadržavati u sebi – ali je ponekad neophodno, onda kad nije prikladno da vas vide da plačete. Jedna takva situacija je posao.
U čemu je toliki problem sa suzama na radnom mestu? Problem je jer će suze neizbežno uticati na mišljenje vaših kolega, pretpostavljenih i podređenih, moguće i klijenata ako se zateknu u blizini, o vama, i to najčešće na negativan način. I dalje je mnogo onih koji smatraju da “plačljivice” nemaju šta da traže na poslu, a, u svakom slučaju, upadljiv gubitak kontrole nad sopstvenim emocijama, kao što je plakanje, teško da će nešto pozitivno reći o vašim poslovnim sposobnostima. Jednostavno, nije profesionalno dopustiti da vas emocije u toj meri ponesu.
Naravno, može se desiti da vas nešto veoma teško pogodi i da vam bude neophodno da se isplačete. Tada je najbolje da se sklonite od pogleda radoznalih, jer neće svako dobronamerno pomisliti: “Jao, ko zna kakva ju je muka snašla”, verovatnije je da će misao biti: “Vidi cmizdravicu, rasteraće nam klijente”, ili: “Uz ovu ne može da se radi”. Može zvučati surovo, ali plakanjem pred svedocima gubi se profesionalni autoritet – bolje je skloniti se u toalet i tamo se isplakati.
Istina, u retkim slučajevima se može desiti da vaše suze poprave mišljenje vaših kolega o vama – ako su navikle da vas vide kao “ajkulu” ili “aždaju”, suze će im reći da ste ipak ljudsko biće, a većina ljudi preferira da radi s ljudskim bićima, ne s monstrumima ili bezosećajnim robotima. Ipak, izuzev ako imate reputaciju bezosećajne osobe, suze će vam narušiti poslovni ugled. Plakanjem se pokazuje povređenost i bespomoćnost, što izaziva sažaljenje, ne poštovanje – a poštovanje je ono što je neophodno na radnom mestu.
Zato, ako osetite da nećete moći da se suzdržite, sklonite se gde vas niko neće videti i isplačite se – a zatim se na posao vratite uobičajeno nasmejane i poslovnog izgleda. Pored toga što tako nećete narušiti poslovni ugled za koji ste se napornim radom izborile, biće vam lakše da se oporavite ako vas niko nije video kako plačete.

2 komentara

  • Milena Stojanović

    Dopada mi se članak. Kratak je, ali koristan. I što je još bolje, verujem da se svaka žena može pronaći u njemu. Inače je i dokazano da žene pokazuju više emocije nego muškarci, bilo zbog vaspitanja ili jednostavno što smo biološki tako predodređene. Da ne dužim, s obzirom na to da se i sama bavim istraživanjem emocija na radnom mestu, mogu reći da je članak odličan.

  • Milica Popović

    Ekstra je.

Ostavite komentar