Plač na radnom mestu

Žene mogu da plaču iz veoma različitih razloga – bol, ljutnja, stres, napetost, iscrpljenost… Povremeno se isplakati može da bude veoma korisno, i nije dobro suze zadržavati u sebi – ali je ponekad neophodno, onda kad nije prikladno da vas vide da plačete. Jedna takva situacija je posao.
U čemu je toliki problem sa suzama na radnom mestu? Problem je jer će suze neizbežno uticati na mišljenje vaših kolega, pretpostavljenih i podređenih, moguće i klijenata ako se zateknu u blizini, o vama, i to najčešće na negativan način. I dalje je mnogo onih koji smatraju da „plačljivice“ nemaju šta da traže na poslu, a, u svakom slučaju, upadljiv gubitak kontrole nad sopstvenim emocijama, kao što je plakanje, teško da će nešto pozitivno reći o vašim poslovnim sposobnostima. Jednostavno, nije profesionalno dopustiti da vas emocije u toj meri ponesu.
Naravno, može se desiti da vas nešto veoma teško pogodi i da vam bude neophodno da se isplačete. Tada je najbolje da se sklonite od pogleda radoznalih, jer neće svako dobronamerno pomisliti: „Jao, ko zna kakva ju je muka snašla“, verovatnije je da će misao biti: „Vidi cmizdravicu, rasteraće nam klijente“, ili: „Uz ovu ne može da se radi“. Može zvučati surovo, ali plakanjem pred svedocima gubi se profesionalni autoritet – bolje je skloniti se u toalet i tamo se isplakati.
Istina, u retkim slučajevima se može desiti da vaše suze poprave mišljenje vaših kolega o vama – ako su navikle da vas vide kao „ajkulu“ ili „aždaju“, suze će im reći da ste ipak ljudsko biće, a većina ljudi preferira da radi s ljudskim bićima, ne s monstrumima ili bezosećajnim robotima. Ipak, izuzev ako imate reputaciju bezosećajne osobe, suze će vam narušiti poslovni ugled. Plakanjem se pokazuje povređenost i bespomoćnost, što izaziva sažaljenje, ne poštovanje – a poštovanje je ono što je neophodno na radnom mestu.
Zato, ako osetite da nećete moći da se suzdržite, sklonite se gde vas niko neće videti i isplačite se – a zatim se na posao vratite uobičajeno nasmejane i poslovnog izgleda. Pored toga što tako nećete narušiti poslovni ugled za koji ste se napornim radom izborile, biće vam lakše da se oporavite ako vas niko nije video kako plačete.

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Milena Stojanović

    Dopada mi se članak. Kratak je, ali koristan. I što je još bolje, verujem da se svaka žena može pronaći u njemu. Inače je i dokazano da žene pokazuju više emocije nego muškarci, bilo zbog vaspitanja ili jednostavno što smo biološki tako predodređene. Da ne dužim, s obzirom na to da se i sama bavim istraživanjem emocija na radnom mestu, mogu reći da je članak odličan.

  • Milica Popović

    Ekstra je.

Ostavite komentar