Preživeti vrućinu

U vreme velike letnje vrućine mnogima dođe da iskoče iz sopstvene kože. Neki bi na to rekli da postoje klima-uređaji, ali imaju i oni svojih mana, plus niste uvek u klimatizovanim prostorijama. Evo nekih predloga kako da preživite „paklene“ vrućine.

Letnje vrućine postaju sve gore; ma koliko se nekome činilo da razmažena osoba kenjka na vrućinu, neka ćuti i trpi kao i ostali, velike vrućine mogu poslati u bolnicu ne samo decu i starije osobe već i one koji su inače zdravi. Kako se to ne bi desilo, možete primeniti neke jednostavne i nimalo skupe trikove.

Ujutru, pre nego što postane pretoplo, natopite peškir za kupanje vodom. Stavite ga u plastičnu kesu, najbolje neku koja može dobro da se zatvori. Preko peškira nabacajte kockice leda. Nosite tu kesu sa sobom (možete je staviti u tašnu, zato je važno da može dobro da se zatvori, da vam ne bi natopila stvari u tašni). Kada vrućina počne baš da vas muči, izvucite peškir – zbog onih kockica leda još uvek neće biti topao – i prebacite ga preko ramena i leđa. Moguće je da će još uvek kapati, ali ćete vi dobiti preko potrebno rashlađenje umesto da se onesvestite od vrućine.

Nosite sa sobom i peškirić. Suv, onaj mali za lice i ruke. Njime možete da, po potrebi, obrišete čelo i lice – bolje nego maramica koja ubrzo počne da vam se raspada u rukama. U tu svrhu nije loše nositi ni vlažne maramice, samo što ćete brisanjem lica vlažnim maramicama isušiti kožu ako nisu namenjene baš licu, i skinuti kremu sa zaštitnim faktorom.

Krema sa zaštitnim faktorom: obavezno je nanosite. Pazite da ne spada u one najjeftinije, jer se u njima često koriste glicerin i slične materije, koje naprave emulziju preko kože i ne dopuštaju joj da diše. Krema će sprečiti da vam lice izgori, što je od prilične pomoći. Uz to, nije loše da sa sobom nosite flašicu s vodom da ne biste dehidrirale, ili neki od onih posebnih napitaka s dodatnim mineralima, jer minerale gubite dok se znojite. Nipošto nemojte konsumirati energetske napitke – od njih ćete nakratko živnuti, ali se od njih dehidrira, što je na vrućini pogubno.

Naravno, tu su i uobičajeni saveti da se držite hladovine kad god je to moguće i da u najtoplijem delu dana, nakon podneva, budete u blizini klima-uređaja ili ventilatora ako je ikako moguće.

Ono najosnovnije bili bi hladan napitak (ne energetski), krema koja štiti od sunca i peškirić. To bi trebalo da vam pomogne da preživite vrućinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.