Protiv kašlja

Hladno vreme može doneti povećane zdravstvene tegobe, između ostalog i povećanu opasnost od prehlade. S prehladom često dođe i kašalj; ako ste pretrpane poslom, bolest nikako da odležite, svi samo traže od vas nešto, može se desiti da taj kašalj traje, i traje, i traje. Smučite se i sebi i svima oko sebe konstantnim kašljanjem i kašljucanjem. Ako kašalj muči i vas, evo nekoliko jednostavnih recepata za ublažavanje ove tegobe, recepata za koje vam nisu potrebni nikakvi egzotični sastojci. Uz to, sve što vam predlažemo je prijatnog ukusa i mirisa, tako da je pogodno i za decu (to jest, neće izazvati njihovo negodovanje).

Jedna od najlakših stvari za pripremanje jeste čaj od bosiljka, koji ublažava simptome svih bolesti pluća i prilično efikasno umiruje kašalj. Ovaj čaj priprema se tako što se čajna kašičica bosiljka prelije šoljom ključale vode, ostavi desetak minuta i procedi. Za najbolji efekat piju se dve do tri šolje nezaslađenog čaja dnevno.

Još jedan odličan lek protiv kašlja, koji zbog slatkog ukusa deca jako vole (a i te kako pomaže i odraslima), jeste sitno iseckan ili istucan lešnik, koji se konsumira pomešan s jednakom količinom razređenog bagremovog meda. Prava poslastica, prosto da je poželite i kada vam ništa ne fali! Jede se jedna čajna kašičica na svako pola sata.

Postoji i obrok protiv kašlja koji se relativno lako priprema – to je topla ovsena kaša. U dve šolje proključale vode doda se šolja ovsene prekrupe (to jest, griza), smanji se vatra i kuva se 12 do 15 minuta uz povremeno mešanje. Ako vam se ne gleda na sat, kuvajte dok se kaša dovoljno ne zgusne. Nemojte baciti vodu u kojoj se ovas kuvao, pošto su u njoj rastvorene i neoštećene lekovite i hranljive materije iz ovsa. Ovoj kaši možete dodati sezonsko voće i/ili je začiniti cimetom.

Ostavite komentar