Ruši vam samopouzdanje (1)

Mnogi ljudi imaju u svom životu nekog ko im konstantno ruši samopouzdanje, srozava im ego. Nekada je od takvih osoba moguće skloniti se, ali nekada vam je život takav da imate s njima manje-više redovan kontakt, i to ume da bude prilično problematično.
Recimo, neko od roditelja vam je takav. Ili vam je takav šef – ako mu se suprotstavite, moglo bi vam se desiti da letite s posla, a plata vam je neophodna. I onda se nalazite u prilično nezgodnoj situaciji, ta osoba s kojom imate redovan kontakt vas konstantno omalovažava i emotivno povređuje, a niste u prilici da se sklonite.
Da ne bude zabune, ovde ne govorimo o situacijama kad se nekom omakne nešto što vas povredi, a da ta osoba možda nije ni bila svesna da će vas to povrediti, ili je to izgovorila u afektu, a kasnije se izvinila, i nije to više ponovila. Ovde govorimo o onima koji vas redovno omalovažavaju, ništa što uradite im nije dovoljno dobro, ako im poverujete, ispadate potpuni gubitnik, nesposobni na svim životnim poljima. A pošto vam to često govore, makar vi i ne bili skloni tome da im poverujete (što nije baš lako, jer ipak želimo pozitivno mišljenje i roditelja i šefa i nekih bliskih osoba), to se uvuče u vas, i osećate se sve lošije.
Razgovor s njima obično ne daje rezultate. Smatraju da su oni u pravu, da vam govore istinu, nekad kažu i da je to za vaše dobro i da bi trebalo da ih poslušate, vi ste preosetljivi… Teško je menjati druge, naročito kad oni nemaju ni najmanju želju da se promene. Ostaje vam samo da radite na sebi.
Distancirajte se. Za početak, emotivno, onoliko koliko možete. Pažljivo razmotrite mesto te osobe u svom životu i zbog čega vam njeno mišljenje toliko znači – jer da vam njeno mišljenje ne znači, ne bi vas pogađale njene reči. Ovo uopšte ne ide lako ni brzo, naročito ne ako smo navikli da makar delimično prihvatamo nečiji sud, ali ako nađete protivargumente za ono što vam takva osoba tvrdi, ako nađete i druge njene greške u procenama, nevezano za vas, malo-pomalo počinjete da sumnjate u njen sud, pa vas i njene reči manje pogađaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.