U trendu

Sa šeširom u nove pobede

Čizma glavu čuva, šubara je krasi – kaže stara poslovica. Ipak, raznovrsne kape, šeširi, kačketi i drugi objekti slične namene i te kako mogu da budu od koristi, posebno pri temperaturnim ekstremima i promenljivim vremenskim uslovima. U vrelim letnjim danima, šeširi su izvrsna zaštita od sunca, a mogu biti i onaj fashionable detalj koji će vaš ukus prikazati u punom svetlu: naposletku, dovoljno širok obod kačketa ili šešira sasvim je dobra zaštita od neželjenih pogleda i tuđeg prisustva.

Moda nošenja šešira nije u punom jeku, što nužno ne znači da će prisustvo ovog modnog elementa u vašem odevnom asortimanu biti „zastarelo“ ili skandalozno, naprotiv. Šešir je odlična mera ekstravagancije i stvar koja celu ideju odevanja može dovesti na jedan sasvim poseban nivo – modne umetnosti.

Upotreban, umetnički ili komercijalan predmet, šeširić može postati i objekat ideologije. Valja se prisetiti priče o Hajdi i njenom odbijanju da stavi novi pomodni frankfurtski šeširić pri povratku dedi, te odluci da se vrati sa starim, izgužvanim na glavi. Ovde je predmetu pripisana simbolička funkcija, koja može biti iščitana i u skorašnjoj priči o „prestupu“ kontese od Veseksa, koja je u javnosti ponela kapu od lisičjeg krzna, izazvavši time burne reakcije društava za zaštitu životinja. Mladoj kontesi je, između ostalog, zamereno ne samo to što se usudila na jedan tako gnusan i skandalozan čin već i to što kao javna ličnost i reprezentant kraljevske porodice ne vodi računa o „osećanjima javnosti“.

Još jedan zanimljiv detalj: pojedini arheolozi su, na osnovu recentnih nalaza na češkim lokalitetima Dolni Vestonice i Tavlov, zaključili da je tehnika pletenja mnogo starija nego što se mislilo, kao i da su preistorijske figurine raznih Venera sa „frizurama“ zapravo figure sa pletenim kapama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.