Samohrana majka

Nije lako biti samohrana majka. Sve ono što niste radile, čak ni mislile da ćete ikada raditi, sada je na vama. Ujedno ste detetu, odnosno deci, i otac i majka. Ne možete postići i jedno i drugo sa istim uspehom, a tu je još i posao i gomila drugih, novih obaveza. Osećate se slabašno i deca primećuju da ste tužni, da ste se promenili i ništa im nije jasno. Bilo da su mala ili velika, pitaće se gde im je otac i zašto ga nema. Kakav god da je razlog, trudite se da budete iskreni, nemojte decu stavljati između vas dvoje, uzajamno pomozite jedno drugome.

Plašite se da će vaš sin postati kao njegov otac, koji vas je sve napustio. Ne budite grubi prema detetu, nemojte mu stalno ponavljati da vas je otac ostavio i da vi živite kako živite samo zbog njega. Deca će sama, kada odrastu, shvatiti šta je bilo i kako je bilo. Dopuštajte detetu da se i dalje viđa sa ocem, kakav god da je. Ponašanje vašeg deteta je plod vašeg vaspitanja i zato se ne bojte da će se vaš sin ugledati na oca u svakom pogledu, ne mora da znači da će mu postati uzor.

Što više budite uz vašu decu, trudite se da dolazite na vreme i budete tu kada se odvija nešto njima važno. Da li je to predstava u školi ili časovi plesa, vaterpola, ili engleskog jezika, nije bitno. Neka znaju da na vas mogu da računaju. Nemojte se nikako njima žaliti na vaš sopstveni život jer će se osetiti nemoćnim da vam pomognu i štaviše, prebacićete teret na njih i osećaće se odgovornim za vašu trenutnu situaciju.

Trenutnu situaciju! Deca vam neće braniti (čak naprotiv) da ponekad izađete sa nekim pratiocem u pozorište ili bioskop. Oni žele da njihova mama bude nasmejana i srećna. Nemojte prenagliti. Trebaće vam vreme da samo i pomislite na drugog muškarca, a potom i dosta vremena koje treba posvetiti tom segmentu života, a koje vi baš i nemate na pretek.

Nemojte tražiti novog supruga i nikako tako nemojte delovati, jer ćete doživeti još veći neuspeh. Budite slobodni, pomalo neozbiljni i nemojte misliti da nijedan dobar muškarac ne želi da se zabavlja sa ženom koja živi sama i ima decu iz prvog braka. To nije istina. Dosta muškaraca to može privući jer ne samo da ste samohrana majka, već ste sposobne i samostalne za sve što uz to ide. Naučile ste u međuvremenu i da promenite osigurače kada nestane struje, da zavrnete odgovarajući ventil u kuhinji kada voda počne da šiklja, kola vam se pale iz cuga, i još dosta stvari koje vas čine jačom.

Možete postati vašoj deci supermama umesto one koja je uvek tužna, sama i umorna. Mislite malo i kako je vašoj deci kada misle na vas, a svoju trenutno nezavidnu situaciju u kojoj se nalazite ostavite za priču sa prijateljicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.