U trendu

Tango-zen, šta je to?

Za tango svi znaju – čuveni strastveni latinoamerički ples. I za zen je čuo ne tako mali broj ljudi, kao za jedan oblik istočnjačke meditacije. Međutim, ako ste negde videli da se spominje tango-zen, to vas je, sasvim moguće, zbunilo – šta je sad pa to? Nije da se zen nikada nije pominjao povezan s nečim drugim, ali to drugo je uglavnom bilo mačevanje, ili već neki način da se borac fokusira na ono što radi – kakve veze mogu imati meditacija i ples?

Tango-zen je nov svetski trend – tehnika koja kombinuje principe zen meditacije s plesom ili hodanjem, to jest, omogućava vam da, kada naučite pravilno da je izvodite, meditirate dok hodate ili plešete. Otkud uopšte ideja da se kombinuju ples i meditacija?

Meditacija, kao takva, može da bude veoma korisna, što znaju svi koji umeju pravilno da meditiraju. Ona smiruje, pomaže vam da se opustite i da istovremeno budete usklađeni sa svojom okolinom – pomaže vam da istovremeno budete opušteni i potpuno koncentrisani na ono čime se u tom trenutku bavite. Problem s meditacijom, barem za većinu nas, jeste to što, dok učimo kako pravilno meditirati, treba da provedemo dosta vremena u sedećem položaju (najčešći je položaj sedenja na podu, prekrštenih nogu i pravih leđa) – a taj položaj može da postane previše neudoban pre nego što imate ikakve koristi od meditacije. Noge vam utrnu, leđa vas zabole i ne možete više da ih držite pravo… Teško je opustiti se i isprazniti um dok vam je neudobno i nešto vas boli.

Tango, u svojoj laganijoj varijanti (ne onako „vatrenoj“ kakvu možete videti po filmovima) pomalo podseća na ritmično hodanje i veoma je prijatan i neopterećujući. Pokreti nisu naporni, a pošto se krećete, ne možete se ukočiti – dakle, nećete se brzo umoriti, a nema ni bola ni ukočenosti.

Ideja zen meditacije jeste da ujedini prijatne pokrete s meditiranjem. Glavna stvar koju naučite u toku zen meditacije jeste da se u potpunosti usredsredite na ono što u tom trenutku radite – a kad je već tako, zašto ne bi bilo i dodatne motivacije, to jest, zašto ono na šta se usredsređujete ne bi bio lagan, prijatan ples? I to je način ostvarivanja jedinstva s okolinom (najviše, u ovom slučaju, s plesnim partnerom), i to je način ostvarivanja sklada s okruženjem – u ovom slučaju, prijatnim okruženjem.

Naravno, tango vam nije neophodan da biste naučili da meditirate, baš kao što vam ni meditacija nije stvarno neophodna da biste uživali u plesu. Međutim, spoj može da bude prijatan i interesantan i da vam pruži dosta uživanja, ujedno vam pomažući da naučite da se lakše suočavate s problemima svakodnevice. Nažalost, tango-zen se još uvek ne praktikuje kod nas, ali nadamo se da će nam i to „belosvetsko čudo“ stići.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike