Uf, vrućina!

Kakva vrućina kad je još uvek hladno, mogli biste se upitati kad vidite naslov. Ne mislimo na spoljašnju temperaturu, već na jedan od prilično neprijatnih problema s kojima se mogu suočiti žene koje ulaze u menopauzu – na talase vrućine. Najproblematičnija faza – ona s najviše talasa vrućine – u proseku traje godinu dana, pa ne bi bilo loše znati kako se ova tegoba može ublažiti.
Uzrok talasa vrućine je poremećaj u centru za regulisanje temperature koji se nalazi u mozgu – poremećaj potiče od hormonskih promena. Prilikom tipičnog "napada", žena prvo ima osećaj vrućine u grudima, zatim se na licu pojavljuje crvenilo koje je često povezano sa znojenjem i osećajem teskobe u grudima, a može doći i do vrtoglavice i lupanja srca. Posle nekoliko minuta, stanje se normalizuje, ali ovi "napadi" se kod nekih žena mogu javljati i u intervalima od po nekoliko sati (a moguće je i da se jave samo jednom u nekoliko nedelja). Ovi talasi vrućine ne mogu se sprečiti, ali se tegobe koje izazivaju mogu ublažiti.
Znojenje može da bude toliko jako da je neophodno presvući se po nekoliko puta. Preporučljivo je nositi odeću u slojevima (po mogućnosti, lagana i komotna garderoba), jer se tako može skinuti sloj po sloj odeće ukoliko vam bude pretoplo. Umesto uske garderobe od sintetičkih materijala, bolje je nositi onu od prirodnih (kao što su svila ili pamuk). Može pomoći i korišćenje lepeze, a na pisaći sto možete staviti jedan manji ventilator.
Preporučljivo je izbegavati nikotin, alkohol, kafu i jako začinjena jela, kao i belančevine životinjskog porekla i kuhinjsku so, pošto bilo šta od toga može podstaći znojenje i izazvati napade vrućine. Kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti, preporučljivo je da pijete dosta tečnosti. Čaj ili sok od žalfije mogu pomoći da se obuzda prekomerno znojenje.
U ovom periodu dezodoransi i antiperspiranti ne pokazuju se uvek uspešnim; moguće je da ćete otkriti da vam više pomaže puder za telo – upija vodu poput sunđera i ima prijatno rashlađujuće dejstvo. Tuširanje naizmenično mlakom pa hladnom vodom takođe pomaže (ne treba da traje duže od deset minuta, kako se koža ne bi previše isušila). Pomaže i kupka za ruke – ruke držite deset sekundi u ledenohladnoj vodi, istapkajte ih peškirom i pustite da se osuše na vazduhu, to veoma osvežava.
Jedna od glavnih stvari koje pomažu jeste kondicioni trening. Da budemo precizniji, dugotrajno bavljenje kondicionim treninzima. Studije su pokazale da žene koje se bave sportom znatno ređe pate od napada vrućine (o ostalim pozitivnim uticajima vežbanja nećemo ovom prilikom).
Za kraj, potrebno vam je strpljenje – ma koliko neprijatni bili, talasi vrućine su ipak prolazna tegoba.

Ostavite komentar