najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uradite nešto dobro

Svakome se nekad desi da pogreši, "zabrlja", loše nešto uradi, ili uradi nešto što nije trebalo. Tada ne pomaže da se zbog greške "žderete"; ono što može da pomogne jeste da nakon greške uradite nešto dobro.
Ne kažemo da grešku treba "gurati pod tepih", praviti se da se ništa nije desilo i nadati se da će sve proći neprimećeno ili, još gore, krivicu svaliti na nekog drugog ili lagati o celoj stvari. Treba pokušati da grešku popravite, i eventualnu štetu nadoknadite. Međutim, nikome neće pomoći ako se zbog greške izjedate – ta greška je u prošlosti, a prošlost se ne može izmeniti.
Može da bude prilično teško ne izjedati se zbog greške – pogrešile ste i normalno je da osećate krivicu zbog toga. Ali, pošto izjedanjem sebe ne pomažete nikome, samo se vi osećate još lošije zbog cele stvari, nije loše izbeći to izjedanje ili ga bar umanjiti, a jedan od najefikasnijih načina da to postignete jeste da neposredno posle greške uradite nešto dobro.
Šta konkretno? Zavisi od vas i od toga šta ste trenutno u prilici da uradite. To može da bude nešto u vezi sa samom greškom, pokušaj da stvari popravite, nadoknadite štetu. Ali, nekada to nije izvodljivo, ili dalje popravljanje stvari jednostavno nije u vašim rukama – tada dobra stvar koju ćete uraditi može da ima malo ili nimalo veze s greškom, važno je da je u pitanju nešto dobro, pozitivno, što će koristiti i vama i drugima.
Ta dobra stvar neće magično učiniti da greška nestane, ali će doneti nešto pozitivno i vama i ostalima za koje to činite, a doneće i još nešto – osećaćete se bolje nakon toga, manje ćete se izjedati zbog počinjene greške, nećete o sebi razmišljati kao o nekom nesposobnom, ko ništa ne ume da uradi kako treba. Jeste, pogrešile ste, ali to se može desiti svakom – a sposobne ste i da nešto dobro uradite, što ste upravo dokazale, i zbog čega se osećate bolje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike