U trendu

Volontiranje je korisno

Mada neke reč „volontiranje“ asocira na volove i na nešto potpuno beskorisno, ono može da bude i te kako korisno – na samom početku karijere najviše, a u manjoj meri (i s manjim obimom posla) i kasnije.
Jedan od čestih problema s kojima se mlade nezaposlene osobe suočavaju jeste to što se za skoro svaki posao traži iskustvo – a u iole ozbiljnijoj firmi će i proveriti da li imate iskustvo koje ste naveli, tako da je laganje rizično. Šta vi onda da radite – kako da steknete radno iskustvo kad je za posao potrebno da već neko iskustvo imate? Jedna od mogućnosti može biti volontiranje (honorarni rad je još bolji, jer ste plaćene, naravno, ali može i volontiranje da posluži).
U toku volontiranja potrebno je obratiti pažnju na dve stvari. Jedna je da naučite posao što bolje možete, kao i da usput pokupite sve „cake“ do kojih dođete, bez obzira na to da li su povezane direktno s vašom strukom ili se radi o nekim sitnicama koje je korisno znati. Dok učite posao, bez zabušavanja, jer će vam ići u prilog da se što bolje pokažete, ne samo kao neko ko odrađuje posao već kao neko sposoban i ambiciozan.
Druga bitna stvar jeste da steknete što je moguće bolje kontakte – to je podjednako bitno kao i sticanje iskustva u poslu. Stalno se priča o tome da se posao dobija preko veze, i to je u velikoj meri tačno – a opet, razmislite i sami, da treba da zaposlite nekog u svojoj firmi, da li biste pre odabrali osobu za koju znate iz iskustva da će posao umeti da uradi i da će se truditi, ili nekog potpuno nepoznatog? Time što ćete steći kontakte vi stičete i moguće veze za budući posao, pa je korisno biti nasmejan i komunikativan, i to sa svima (i kafe-kuvarica bi mogla da poznaje nekog ko bi vam mogao biti od koristi).
I, dokle tako? Sasvim sigurno ne predugo. Ako dugo volontirate na jednom mestu, postajete neko za koga se podrazumeva da će raditi bez novčane naknade, pa vas neće uzeti u obzir za plaćeno radno mesto. U principu se period volontiranja dogovara unapred, a ako se to ne desi, ostanite onoliko koliko vam je potrebno da naučite posao i upoznate ljude koji bi vam u budućnosti mogli koristiti, i ne zaboravite da tražite preporuke.
A onda, sledeći put kad konkurišete za neko radno mesto, imaćete iskustvo – i imaćete i ljude koji mogu da posvedoče o vašim sposobnostima. Ako vas već neko od tih ljudi ne pozove da radite za njegovu ili njenu firmu.

Napišite komentar