U trendu

Ako se naježite kada čujete neku pesmu, vaš mozak je poseban

Da li ikada imate osećaj da vam se dlake na rukama nakostreše dok slušate određenu pesmu?

Metju Sačs, nekadašnji student Harvarda, proučavao je osobe koje se ježe od muzike, kako bi otkrio kako se ovaj fenomen stvara.

Ispitao je 20 studenata, a 10 njih je priznalo da je iskusilo taj osećaj povezan sa muzikom, dok ostalih 10 nisu. Sačs je skenirao mozgove svih njih. Otkrio je da oni koji su emotivno i fizički vezani za muziku imaju drugačiju moždanu strukturu od onih koji nemaju te osećaje,

Istraživanje je pokazalo da osobe koje se ježe od muzike imaju gušću zapreminu vlakana koja povezuju njihov slušni korteks i područja koja obrađuju osećanja, što znači da između njih postoji bolja komunikacija.

– Ideja da ima više vlakana i da je povećana efikasnost između dve regije znači da je obrađivanje podataka među njima uspešnije – objasnio je Sačs i dodao: – To takođe znači da ovi osećaji mogu biti povezani sa sećanjima koja nas vežu za neku pesmu, a to se ne može kontrolisti u laboratorisjkim uslovima. –

Iako je ovo straživanje obuhvatilo relativno malo ispitanika, Sačs se nada da će se uskoro otkriti šta neurološki pokreće ove rekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar