Bogataši masovno kupuju kuće u ovoj ex-yu zemlji

Bogati ljudi sa svih strana sveta oduševljeni su Istrom i mnogi od njih žele da kupe neku nekretninu tamo. Najviše traže porodične kuće, stanovi ih ne zanimaju.

Prošle godine je ostvaren rekord od 432 prodate kuće u Istri, piše Glas Istre.

Prema zajedničkom izveštaju o tržištu nekretnina Istarske županije, Grada Pazina i Pule za 2018. godinu, u toj godini je u odnosu na prethodne dve promet nekretnina u porastu. Uočljivo je kako trend prodaje stanova u 2018. godini pada dok znatno raste prodaja porodičnih kuća i letnikovaca u 2017. i 2018. godini.

Cene se kreću od nekoliko stotina hiljada evra pa do preko milion evra za neke nekretnine.

„Radi se o vrlo bogatim kupcima što dokazuje da je Istra izuzetno poželjna destinacija. Najčešći klijenti s kojima sarađujemo i koji kupuju dolaze iz Slovenije, Nemačke i Austrije“, kaže Snježana Gospić, predsednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Županijskoj komori i vlasnica vodeće agencije za prodaju nekretnina Arx Primus iz Umaga.

U Puli 337 prodata stana

Najviše stanova prodato je u Puli – 337. Sledi Poreč sa 250, Umag 158, Novigrad 152, Medulin 96 i Labin sa 87 prodatih stanova.

Kretanja ponude i potražnje na tržištu nekretnina u Istri su nepredvidiva, jer je u 2016. godini zabeležena prodaja 1.147 stanova, u 2017. godini 1.719, a prošle godine je zabeležen osetan pad kada se brojka spustila na 1.479 prodatih stanova.

„Jedan od vodećih razloga toga je što je porasla potražnja za kupovinom porodičnih kuća ili veoma luksuznih stanova, kojih najviše nedostaje na istarskom tržištu. Recimo u Umagu je uočljivo da se vrlo malo grade takvi novi stambeni objekti stoga bih naglasila potrebu takve luksuzne gradnje, jer vlada veliki interes za njima. Dobar primer u Istri je Novigrad koji ima veliku ponudu novih stanova i gde se postiže cena od 2.500 – 3.500 evra po metru kvadratnom. Inače su najtraženiji stanovi na tržištu veličine 50 do 60 kvadrata, odnosno optimalne vrednosti oko 100.000 evra“, iz iskustva govori Gospić, za Glas Istre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.