Dan kada je plakao ceo Balkan: Pre 11 godina napustio nas je Toše Proeski

Pevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan pre 11 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputu A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vest u rekordnom roku obišla je region, kojim je zavladala tuga.

Toše je rođen 25. januara 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je počeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje muzičku saradnju s Grigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov ambasador dobre volje pomagao je deci, a njegova pesma ‘This World’ postala je himna te organizacije.

Svojim glasom ostavio je traga na muzičkoj sceni u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i šire. Muzičko obrazovanje je sticao na Muzičkoj akademiji u Skoplju, usavršavao se u Njujorku kod učitelja kod kojih su se podučavali vrhunski tenori poput Lučijana Pavarotija.

Toše je od oca Nikole nasledio ljubav prema umetnosti. Otac je po zanimanju bio kamenorezac i pratio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najlepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio ‘ovo je Božje dete’.

– Kao dete želeo je da bude lekar, ali kasnije je muzika ušla u njegov život – izjavio je jednom prilikom Tošetov otac.

Toše je živeo za publiku i za koncerte na kojima je razmenjivao energiju sa svojim brojnim obožavaocima. Voleo je da gleda publiku pa je na koncertima tražio jako svetlo da sve bolje vidi. Na poslednjem koncertu zamolio je publiku da napravi ‘zvezdano nebo’ svojim mobilnim telefonima i tražio da ne dozvole da se ono ‘ugasi’.

Nekoliko meseci pre smrti Toše Proeski je snimio svoj najveći hit, pesmu „Igra bez granica“. Autor pesme, Miroslav Drljača Rus priznao je da pesma uopšte nije bila namenjena Proeskom.

Hteo je da je snimi sam, ali ju je Toše čuo u njegovom autu i zaljubio se u nju.

„Mnogi su smatrali da je bio premlad da je izvede, ali on je savršeno otpevao iz prve“, rekao je Rus.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike