U trendu

Istina ili laž: Hoće li nam se zaista zalepiti creva ako progutamo žvaku

Sigurno ste čuli da nikako ne smete gutati žvaku zbog toga što može da se zalepi za želudac ili creva ili zbog toga što joj je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarila

Ipak, istina je nešto drugačija. Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare ostaju u telu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece.

To se vrlo retko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspešno izboriti s tim, prenosi Avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar