U trendu

Kako pištolj rekvizit može da ubije čoveka?

Nakon što je glumac Alek Boldvin na filmskom setu nenamerno usmrtio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu, u javnosti se postavlja pitanje kako je moguće da filmski rekvizit usmrti osobu.

Incident se dogodio na snimanju filma Rust, a policija je dojavu dobila u četvrtak oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto pre 21 sat po našem.

„Kancelarija šerifa potvrđuje da su dve osobe upucane na snimanju filma Rust. Direktorka fotografije Halina Hačins (42) i reditelj Džoel Souza (48) upucani su kada je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alek Boldvin (63)“, stoji u saopštenju policije.

Boldvin je, kako piše Yahoo njuz, pucao iz pištolja rekvizita koji je bio napunjen tzv. ćorcima. Iako istraga ovog nesrećnog događaja još uvek traje, mnogi se na društvenim mrežama pitaju kako je uopšte moguće da hitac iz filmskog rekvizita ubije osobu.

Šta je uopšte pištolj rekvizit?

Za početak treba razumeti šta je uopšte pištolj rekvizit. Velik deo ljudi misli da se radi o nefunkcionalnom oružju ili čak igrački. Iako se termin pištolj rekvizit odnosi i na takve naprave, odnosi se i na prave pištolje koji se koriste kao rekviziti.

Zašto bi se na filmskom setu koristio pravi pištolj? Razlog je jednostavan – uverljivost. Kako je instruktor za vatreno oružje Dejv Braun objasnio u članku za časopis American Cinematographer 2019. godine, pravo vatreno oružje stvara utisak autentičnosti, naročito u krupnim kadrovima. Svako ko je ikad držao pravo oružje u ruci, može da potvrdi da pravi pištolj izgleda i teži potpuno drugačije od lažnog.

Ali, kako je napisao Braun, korišćenje pravog vatrenog oružja na setu filma ili serija zaheva i obučenog stručnjaka čiji je posao da osigura da se oružje koristi u skladu sa strogim bezbednosnim merama. Pištolj je, podseća Yahoo njuz, ipak pištolj, bez obzira o tome kakva municija je u njemu.

Šta su ćorci?

Termin „ćorak“ odnosi se na vrstu municije koja se sastoji od više delova: čaure, pogonskog materijala (obično baruta) u čauri, inicijalne kapisle na dnu čaure i samog projektila.

Kad se povuče okidač pištolja, igla udara u inicijalnu kapislu, koja potom aktivira barut, a eksplozija vrućeg gasa stvara bljesak na kraju cevi. Čaura se potom automatski izbacuje iz pištolja, a mehanizam automatski ubacuje novi metak, odnosno ćorak, u cev.

Ćorak je zapravo skoro identičan metku, a ključnu razliku čini sam projektil. Umesto olovnog projektila kakve koriste pravi meci, vrh ćorka je u pravilu zapečaćen voskom ili nekim drugim materijalom koji sprečava ispadanje baruta iz čaure.

To znači da, kad se povuče okidač pištolja u čijoj cevi je ćorak, dobijete efekt gotovo identičan ispaljivanju pravog metka – zvuk, povratni trzaj, blesak cevi, izbačena čaura – sve je isto, osim što u slučaju ćorka ne postoji komad olova koji nadzvučnom brzinom izleće iz cevi.

I ćorci mogu biti izuzetno opasni

Ali, to što iz cevi ne izleće olovni projektil, ne znači da ćorci nisu opasni. Naime, iz cevi pištolja u kojem je ćorak i dalje izleće gas zagrejan na izuzetno visoku temperaturu, što znači da je sve što se nalazi neposredno ispred cevi u nezanemarivoj opasnosti.

Uz vrući gas tu je i pitanje materijala kojim je začepljen barut u ćorcima. Iako se najčešće radi samo o papiru ili vosku, ako stojite dovoljno blizu, i taj naizgled bezopasni materijal može postati i te kako opasan zbog brzine kojom je izbačen iz cevi. Upravo je zbog toga 1984. na setu preminuo glumac Džon-Erik Heksum.

Heksum je, naime, u pauzi od snimanja CBS-ove serije Cover Up stavio ćorak u revolver, zavrteo cilindar i prislonio cev na svoju glavu, kao da igra ruski rulet. Nesvestan koliko je to opasno, pritisnuo je okidač. Zadobio je frakturu lobanje, zbog čega su mu delovi kostiju završili u mozgu. Umro je šest dana kasnije.

Smrt Brendona Lija

Do smrti od korišćenja pištolja rekvizita može doći i prilikom nepropisnog punjenja pištolja. Upravo je zbog toga 1993. na setu filma Vrana stradao mladi glumac Brendon Li, sin legendarnog Brusa Lija.

Naime, u cevi pištolja je od ranije ostao pravi metak i kad je u oružje ubačen ćorak i ispaljen, eksplozija je iz cevi izgurala projektil koji je ranije zapeo i fatalno ranio Lija. Umro je samo nekoliko sati kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar