U trendu

Milioni je izgovaraju svakodnevno, a da li znate kako je prema predanju nastala molitva „Oče naš“

“Oče naš” svakako je najpoznatija hrišćanska molitva koju svakodnevno izgovaraju milioni vernika širom sveta. Evo kako je po predanju nastala.

Najčešća molitva među vernicima svih hrišćanskih crkvi je “Gospodnja molitva” poznata još i po početnim rečima “Oče naš”.

Zove se “Gospodnja molitva” zato što se veruje da ju je prvi izgovorio sam Isus Hrist koju je naučio apostole da se tako mole rekavši: “Ovako se vi molite…” (prema Jevanđelju po Mateju) ili “Kada se molite kažite…” (prema Jevanđelju po Luki).

Ova molitva zapisana je u Bibliji, u dve od ukupno četiri knjige jevanđelja Novog Zaveta. Prevedena je na sve jezike sveta koje govore hrišćani i kako je prilagođena lokalnim jezicima, uvek pomalo odstupa od originala zapisanog u Bibliji. Kao i sve druge molitve uobičajno je da se i “Oče naš” završi tako što vernici kažu “Amin”.

Interesantno je da u Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Oče naš). Prema predanju, na ovom mestu je Isus poslednji put sakupio apostole i naučio ih molitvi “Oče naš”. U znak sećanja na taj događaj po zidovima crkve nalazi se ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар