U trendu

Na koga ste lepi i pametni: Evo šta nasleđujemo od majki, a šta od očeva

‘Ona ima očev osmeh, on ima mamine oči’… Sve su to stvari koje obično čujemo kada upoređujemo decu s njihovim roditeljima.

Međutim, postoje osobine za koje možda ne znate od koga potiču. Nauka ima neke dogovore.

Majčina mudrost

Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasleđujete od majčinih gena.

Metabolizam

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi takođe od majke.

Kilogram viška…

Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve zavisi od drugih faktora kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, ao studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Porodična anamneza

Porodična anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, naročito majčina porodica.

Rizici od Alzheimerove bolesti

Prema studiji objavljenoj u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alchajmerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca

Verovali ili ne, na plodnost žene može uticati gen nasleđen od oca.

U studiji, objavljenoj u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi da utiče na jajne ćelije žene, čineći je neplodnom.

Fokus

Ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla da bude kriva.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niže nivoe serotonina, veća je verovatnoća da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50

Naravno, vaš pol je definisan vašim genima, ali porodica vašeg oca mogla bi da igra ulogu u tome.

Braća i sestre

Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može da utiče na decu koju će on imati.

Dlake

Istraživanje sprovedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje kose moglo da bude rezultat oba roditelja, piše MSN, a prenosi 24sata.hr .

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar