Odbiti poklone neželjenog udvarača

Može da zvuči kao romantičan gest (odnosno, gestovi) da vam neko, dok vam se udvara, šalje cveće i slatkiše i slično – deluje nekako starinski da vam to donesu pred vrata, isporuče vama lično, starinski i lepo. Međutim, nikakve tu romantike nema ako se desi da vam takve poklone šalje osoba koja vas jednostavno ne zanima.
Zar još ima onih koji se na takav način udvaraju? Ima ih. Ne naročito mnogo, ali ih ima. Ako ste samo čuli za takve, ne znate nikog ko postupa na taj način ili je primao takve poklone, može da vam se učini divnim što još ima osoba koje vole romantiku i pri tom vas i podsete na neke davno prošle dane, kada je, bar prema pričama starijih, sve bilo lepše i čistije i bolje i jednostavnije. Može i da vam se učini da bi osobi koja se na takav način udvara svakako trebalo pružiti šansu; kad se već tako trudi, sigurno je u pitanju džentlmen, pravi kavaljer, kao iz nekog starinskog filma ili još starinskijeg romana…
Prosto da se raznežite kad saznate da neko ko se tako ponaša postoji, zar ne? Zavisi – teško da ćete se raznežiti ako neko šalje cveće i slatkiše i poklone vama, a vi ste toj osobi jasno stavile do znanja da niste zainteresovane i da ne želite ništa od nje, osim da vas već jednom ostavi na miru. Pošto opisani način udvaranja više nije toliko uobičajen, možda niste sigurni ni šta učiniti u takvoj situaciji – ne želite da budete nepristojne, želite da se ponesete kao dama, samo ne želite da vam se udvara osoba koja vas ne zanima.
Damski odgovor na stizanje neželjenih poklona je uvek bio – i primenljiv je i danas – da te poklone pošalju nazad pošiljaocu, nekada i uz poruku tipa: "Izvinite, ali ne mogu ovo da primim od Vas". Može da deluje kao sitnica, kao nešto što neće omesti upornog pošiljaoca, ali prizor vraćenih neotvorenih ili neupotrebljenih poklona, i to prizor koji se ponovi svaki put kad pokloni budu poslati, nosi sa sobom veoma jasnu poruku, i to snažnu vizuelnu poruku koja govori: "Ne zanima me". Pre ili kasnije, i najuporniji odustanu od slanja.

1 komentar
  1. Anonimni

    A sta ako je ta osoba anonimna..i dalje stizu svakog dana pokloni ali bez potpisa..? Jednostavno ne znate od koga vam stizu pokloni?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike