Ovih 5 lekcija naučila nas je 2020. godina – na teži način

Decembar je uvek period kada privodimo godišnje utiske kraju, razmišljamo o protekloj godini i pravimo planove za sledeću.

Svake godine uglavnom se govori o novogodišnjim odlukama, ali se retko priča o onome čemu nas je godina koju privodimo kraju naučila.

Činjenica je da je 2020. godina bila posebno teška, a možda je i najteže to što znamo da se problemi sa kojima smo se susreli prelivaju i na 2021. godinu.

Tekuća godina proglašena je od strane časopisa Time za najgoru godinu, ali ipak postoje i dobre stvari koje nam je donela kao čovečanstvu.

Naučila nas je strpljenju

Ljudski rod je sve razmaženiji u čekanju da se ono što je zamislio realizuje. Sve nam je teže da se strpimo, a sve više verujemo da ono što želimo treba da se desi odmah. Ova godina nam je pokazala da nismo u pravu i da je strpljenje velika vrlina.

Dobili smo priliku da provodimo više vremena kod kuće

Da, znamo, svima nam je teško pao policijski čas, svi smo bili željni kafe sa prijateljima, a i sada kada se suzdržavamo od svakodnevnih, uobičajenih aktivnosti, mnogo toga nam nedostaje. Ipak, 2020. nam je omogućila da više vremena provedemo sa onima koje najviše volimo, dodatno im se posvetimo, zbližimo se i povežemo.

Naučili smo da je ono najvažnije što smo smatrali običnim

Sve češće možemo da čujemo ljude kako izgovaraju ,,nismo ni znali koliko smo srećni prošle godine u ovo doba“. I da, zaista, sama mogućnost da možemo da gledamo lica bez maski, sada nam deluje kao velika sreća. Tu su i putovanja, kafe posle posla, izlasci – jednostavno život bez bojazni i konstantne dezinfekcije.

Naučili smo da se sve može promeniti preko noći

I ovo je veoma značajna lekcija. Kao ljudski rod, skloni smo ušuškavanju i ne mislimo često da okolnosti mogu da se promene, niti se za njih pripremamo. Ova godina je mnoge naučila navici da štede, umesto da se rasipaju i da misle o budućnosti i nepredviđenim situacijama.

Naučila nas je zahvalnosti

U trenucima kada nismo mogli da vidimo one koje najviše volimo, kada smo brinuli za njih, njihovo i sopstveno zdravlje, bili smo pravi srećnici jer su nam dostupne digitalne tehnologije i beskrajni video pozivi. Sve ono što smo do tada uzimali zdravo za gotovo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.