Šta se pije i koliko u Srbiji: Ovo su omiljena alkoholna pića

Istraživanje Demostata o konzumiranju alkoholnih pića u Srbiji pokazalo je da petina ispitanika uopšte ne konzumira alkohol, dok je 32,8 odsto anketiranih reklo da im je pivo prvi izbor.

Od 1.300 ispitanika, 21,9 odsto je reklo da ne pije uopšte alkohol, a od njih su 86 odsto žene, a 14 odsto muškarci. Prema istraživanju, 28,9 odsto ispitanih je reklo da preferiraju vino, žestoka pića 14,3 odsto, dok je samo 2,1 odsto reklo da konzumira neko drugo alkoholno piće.

Omiljeno alkoholno piće kod trećine žena je vino, dok se gotovo polovina muškaraca, odnosno 49 odsto odlučilo za vino. Ispitanici sa visokim i višim obrazovanjem najviše konzumiraju vino, njih 32 odsto, dok oni sa srednjim obrazovanjem najčešće biraju pivo, odnosno njih 44 odsto.

Iz ugla starosne strukture, mlađi ispitanici preferiraju pivo, dok je vino na prvoj poziciji tek u kategoriji ispitanika iznad 65 godina.

Za pivo se odlučuje 38 odsto ispitanih između 18 i 29 godina.

Ako se pogleda po regionima u Srbiji, pivo se najviše konzumira u Beogradu, odnosno 38,8 odsto ispitanika, zatim u južnoj i istočnoj Srbiji – 34,2 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 29,3 odsto i Vojvodini – 28,9 odsto.

Posmatrano po gradovima, pivo se najviše konzumira u Beogradu, potom u Nišu, dok se vino najviše pije u Novom Sadu. Istraživanje je pokazalo da je u odnosu na 2017. godinu došlo do pada konzumiranja piva za 1,4 odsto i rasta konzumacije vina za 2,8 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.