U trendu

Šta znači smajli sa kaubojskim šeširom?

Kada je istoričarka umetnosti Ana Rundo Mitić sa svojom prijateljicom i profesorkom nemačkog jezika Danielom Lučić odlučila da pokrene Internet portal „Inteen”, namenjen tinejdžerima, nije ni slutila koliko će biti interesovanje mladih za komunikaciju sa stručnjacima koji volonterski sarađuju sa ovim sajtom. Za godinu dana, koliko postoji ovo on-lajn savetovalište psiholozi koji volonterski odgovaraju na sva anonimna pitanja tinejdžera, rešavali su veliki broj malih i velikih dilema generacije na raskršću detinjstva i mladosti – počev od zabranjenih ljubavi, tajnih veza preko vršnjačkog nasilja, pa sve do otkrića homoseksualnih sklonosti.

– Problemi u pubertetu su uvek isti, ali je realnost tinejdžera drugačija. Dobar deo svog društvenog i emotivnog života oni provode na socijalnim mrežama – tu se upoznaju, zaljubljuju, svađaju, mire, počinju i prekidaju prijateljstva i veze. Društvene mreže postale su vrhunsko božanstvo u svetu tinejdžera i njihovo raspoloženje u velikoj meri zavisi od toga koliko ljudi je lajkovale njihove statuse i kako su komentarisali fotografije. Veliki broj tinejdžerki od nas traži da protumačimo šta znači kada im simpatija pošalje smajlija – kaže Ana Rundo i u šali dodaje da je ovaj zadatak bio relativno lak dok su se emotikoni delili na smajliće i tužiće. Međutim, od kako se carstvo smajlila umnožava treba biti ekspert pa otkriti šta poručuje smajli koji se plazi, zvižduće, podiže desnu obrvu, nosi kaubojski šešir (poziv na avanturu svake vrste), nabira obrve, namiguje, ima rumene obraze u kombinaciji sa prekrštenim rukama, gleda uvis, oblizuje se ili plače od smeha.

„Pitanja i dileme tinejdžera u suštine su univerzalne – kako da priđem simpatiji, kako da znam da li mu se dopadam, kako da tumačim njegovo ponašanje… Međutim, problem predstavlja činjenica da se njihova komunikacija odvija u virtuelnom prostoru, gde nije baš jednostavno tumačiti nečije „ponašanje“, objašnjava naša sagovornica koja primećuje da im se relativno često javljaju tinejdžerke koje su u vezi sa starijim momkom i imaju mnoštvo dilema kako da se ponašaju.

– Kada imate 14 godina i uđete u vezu sa nekim ko ima 20, to je velika razlika u godinama. Zbog toga nas tinejdžerke najčešće pitaju – da li treba da imaju seksualne odnose zato što je on stariji ili ipak treba da sačekaju „svoje vreme“ za intimnost. S obzirom da se ogroman broj pitanja tinejdžerki tiče seksualnosti, mi često pomišljamo da mnoge devojke nemaju osobu od poverenja sa kojom bi o tome pričale i nemaju slobodu da o tome razgovaraju sa roditeljima. Budući da nas često pitaju i za poreklo i lečenje ginekoloških tegoba, dolazimo do zaključka da mnoge majke još uvek nisu odvele kod ginekologa svoje kćerke. Zbog toga ih uvek savetujemo da popričaju sa stručnjacima i sa roditeljima, priča Ana Rundo Mitić i dodaje da većinu tinejdžerskih problema rešavaju psiholozi Jovana Vuković, Jelena Gogić i Vanja Milenović.

Iako je ovaj sajt namenjen tinejdžerima oba pola, iskustvo govori da su u 99 odsto slučajeva tinejdžerke te koje imaju potrebu da komuniciraju sa stručnjacima. Teme za koje su one najviše zainteresovane su ljubav i seksualnost, pa na adresu psihologa najčešće stižu pitanja tipa  – da li je prevara ako razmišljam o drugome dok sam u vezi, nisam se poljubila a imam već 15 godina, drugarici i meni se dopada isti dečko, u tajnoj sam vezi sa najboljim drugom bivšeg dečka, zaljubljena sam u profesora fizičkog…

– Klempave uši, višak kilograma na butinama, dlačice po licu, pegice na nosu i  fiksna proteza često uzrokuju glavobolje našim tinejdžerkama, koje se, uz to, psiholozima žale i da im je sestra otela sve drugarice, a ima i onih koji strepe od razvoda roditelji se stalno svađaju. Nakon pronalaska tatinih fotografija iz mladosti javila nam se jedna tinejdžerka vidno uznemirana otkrićem da je njen otac u „bivšem“ životu već imao jedan brak za koji ona nije znala. Jedna devojka nas je nedavno upitala kako da roditeljima saopšti da je lezbejka, priča Ana Rundo Mitić.

Shvativši da tinejdžeri imaju veliku potrebu za komunikacijom, Ana i Daniela su došle na ideju da organizuju radionice na kojima bi psiholozi „uživo“ razgovarali sa tinejdžerima o svim temama koje ih zanimaju. I nisu pogrešile u proceni – kada su na sajtu napisale da se 25. februara u prostorijama opštine Vračar održavaju radionice o vršnjačkom nasilju, koje su besplatne za sve učesnike, čak 42 tinejdžera se odazvalo pozivu.

– Psiholog Vanja Miajlović je tako organizovala radionicu da je svako morao da se uključi u razmenu mišljenja. To je ozbiljna tema kojoj ćemo se i u budućnosti baviti, a da bismo malo opustili atmosferu, nakon radionice o nasilju za tinejdžere smo organizovali radionice o informacionim tehnologijama i o šminkanju i ovaj „recept“ radioničarskog rada ćemo primenjivati i u budućnosti. Sledeći susret planiran je za kraj marta, zaključuje Ana Rundo Mitić.

(Katarina Đorđević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar