U trendu

Tri ključne godine u kojima telo najbrže stari: Šokiraćete se kada nastupa prva faza

Mladi naučnici Greg Braun i Mič Mofit osnovali su TikTok profil @asapscience sa ciljem da mlađoj publici predstave nauku kao nešto zabavno, pitko i zanimljivo, a u tom cilju su i uspeli s obzirom da ih tamo prati preko 750 hiljada ljudi.

Mič je nedavno otkrio jednu zanimljivost o ljudskom telu – odnosno kada ono najbrže stari, a ova činjenica je ubrzo postala viralna. Video je pogledalo skoro milion korisnika Interneta, a mnogi su zbunjeni saznanjem da prva faza starenja dolazi ranije nego što su to pretpostavljali.

Naime, tri godine života su ključne kada je reč o procesu starenja – prva velika promena nastupa u 34. godini, druga u 60, a treća u 78. godini.

„Ne znamo zašto se to događa, ali naučnici su saznali da se u tim godinama oko 1300 belančevina u krvi odjednom menja. Dakle, sve do 34. godine relativno su stabilni i dosledni, a onda se događa velika promena. Između 34. i 60. godine ponovno su dosledni, a onda ponovno sledi velika promena“, objasnio je ovaj mladi i popularni naučnik.

„Isto važi i za 78. godinu. Zapravo, naučnici mogu da pogode nečiju starost gledajući samo njihovu krv. Greše jedino kada je neko izrazito zdrav. Ako se bližite spomenutim godinama, pripremite se“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.