U trendu

Zilkić: Atletičarke se smenjuju, jedino je Amela uvek na postolju

NOVI PAZAR, 15. jul 2015. (Beta) – Atletski trener Rifat Zilkić rekao je danas da je osobina vrhunskih sportista da pruže maksimum na najvažnijim takmičenjima, što je učinila Amela Terzić osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Talinu.

„To je odlika vrhunskih atletičara je, verovatno i nas stručnjaka. Ciljevi se postave na početku sezone, naš je bio medalja, a potajno smo razmišljali o zlatu. Ovo je njena peta evropska titula na stazi. To je, ipak, samo ulazna karta za vrhunsku seniorsku karijeru“, rekao je Zilkić Radiju Sto plus.

Amela Terzić je pre tri dana u glavnom gradu Estonije odbranila evropsku titulu na 1.500 metara u konkurenciji atletičarki mlađih od 23 godine, a rezultatom od 4:04,77 minuta postavila je rekord Srbije i kontinentalnih prvenstava za mlađe seniore.

Ona je, istovremeno, ispunila norme za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Pekingu (22-30. avgust) i letnje Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru na 1.500 metara, što joj je ranije uspelo i u disciplini 800 metara.

„Trčala je ravnomerno, uz fantastičan finiš. Znao sam da će u Poljakinji iz Maroka Sofiji Enaoui imati ozbiljnog konkurenta, pošto je pre mesec dana u kratkoj završnici na 1.500 metara u Rabatu razbila Ekaterinu Šarminu, Renatu Pliš, Anu Ščaginu, Siham Hilali, Rababe Arafi i Lujzu Gegu. U Evropi se svakog časa pojavi neka nova Afrikanka, poput Holanđanke Sifan Hasan ili Abebe Aregavi iz Švedske“, istakao je Zilkić.

„Rekao sam Ameli da obrati pažnju na poslednjih 80 metara, što je učinila. Glava je presudila. Odolela je poslednjem napadu poljske takmičarke, to se na srednjim prugama retko dešava. Poslednjim pokretima, veoma napornim, izvukla je maksimum. Pobeda je tim draža, a njeno ostvarenje spada među najkvalitetnije u Talinu“, dodao je trener 22-godišnje Novopazarke.

Počev od uzrasta mlađih juniorki, Terzićeva je računajući kros osvojila 12 medalja na najvećim takmičenjima, od toga šest zlatnih. Tokom šest godina, rivalke u Evropi bile su joj i tri godine starije Darija Jačmenjeva, Lejes Abdulajeva, sestre Elina i Dijana Sujev.

Pobeđivala je Kjaru Megin, Joanu Doagu, Gulšat Fazlitdinovu, Ezru Gumuš, Morin Koster, Korinu Harer, Lori Mjuir, Emeliju Gorecku, kao i predvodnice mlađeg talasa Sofiju Enaoui i Eminu Hatun Tunu.

„Sve su se smenjivale na pobedničkom postolju, samo je Amela uvek bila prisutna. Neke su nestale sa scene, druge igraju epizodne uloge. To je dokaz koliko je teško zadržati kontinuitet, trener i takmičar posebno su opterećeni na psihološkom planu. Najviše sam poštovao Rumunku Doagu, koja je okončala karijeru. Odlične su Engleskinja Mjuir i Irkinja Megin, Koster iz Holandije je sjajna ove godine“, ocenio je Zilkić.

Terzićevu će večeras nastupiti na Permit mitingu u Liježu na stazi dugoj 800 metara, dok je u subotu očekuje deonica od 1.500 metara na Klasiku u Hojsdenu-Zolderu.

„Posle velikog pražnjenja u Talinu, našla je motiv da nastupi na dve trke u Belgiji. Pitanje je kako će proći, još uvek je prehlađena, ali imponuje njena želja“, naglasio je Zilkić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.