U trendu

Egipat devalvirao valutu za 14,3 odsto

Egipatska centralna banka devalvirala je danas egipatsku funtu za 14,3 odsto i najavila fleksibilniju deviznu politiku da bi se suočila sa manjkom deviza u zemlji.
Prema novom kursu egipatska funta sada se menja za 8,95 funti za dolar umesto dosadašnjh 7,83 funti za dolar.

Pritisak na domaću valutu porastao je poslednjih meseci i na crnom tržištu se dolar menjao za deset egipatskih funti, do sada najnižem nivou.

Berza u Kairu reagovala je pozitivno na devalvaciju i referentni indeks je sredinom dana porastao za 6,7 odsto.

Centralna banka je navela danas da usvaja fleksibilniju deviznu politiku da bi rešila neregularnosti deviznog kursa i imala regularniju cirkulaciju strane valute u egipatskom bankarskom sistemu koji se rukovodi mehanizmom ponude i tražnje.

Država je suočena sa padom priliva deviza od turizma, direktnih stranih investicija i doznaka od Egipćana iz inostranstva.

Medju glavnim izvorima deviza su prihodi od Sueckog kanala, koji su pogodjeni usporavanjem svetskog pomorskog saobraćaja, i od turizma. Turizam je u krizi zbog nestabilnosti i političkog nasilja koji vladaju u zemlji od 2011. godine.

Prihodi od turizma iznosili su 6,1 milijardu dolara 2015, što je 15 odsto manje nego prethodne godine, prema zvaničnim statistikama. Najveći udarac turizmu bilo je obaranje ruskog čarter aviona na Sinaju 31. oktobra kada je poginulo 224 ljudi, a za šta je odgovornost preuzeo egipatski ogranak Islamske države.

Devizne rezerve centralne banke su se istopile i pale su sa više od 36 milijardi dolara 2010. godine na blizu 16 milijardi dolara, uprkos pomoći od moćnih monarhija Persijskog zaliva poslednje dve godine koje su iznosile oko 20 milijardi dolara.

Centralna banka se nada da će devizne rezerve porasti na 25 milijardi dolara do kraja 2016. godine.

Devalvacija domaće valute mogla bi da poboljša konkurentnost egipatskih proizvoda na stranim tržištima čime bi se povećao izvoz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.