U trendu

EPS favorizovao Lastu i partnere na tenderu

Elektroprivreda Srbije (EPS) sprovela je postupak javne nabavke za usluge vanlinijskog prevoza zaposlenih, zbog čega je gradjanski nadzornik uputio zahtev za zaštitu prava, uz ocenu da su na taj način diskriminisani drugi potencijalni učesnici a favorizovan konzorcijum predvodjen preduzećem Lasta.

Za deo ove javne nabavke mogao je da konkuriše samo ponudjač koji u svom voznom parku ima minimum 145 autobusa, a postupak javne nabavke bio je podeljen u svega dve partije ukupne vrednosti 2,1 milijardu dinara pa je rezultat toga bio da se za prevoz zaposlenih u kompanijama čiji je osnivač EPS javio samo jedan ponudjač, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodaje se da EPS nije sačekao odluku Republičke komisije za zaštitu prava ponudjača, već je 12. februara doneo odluku da zaključi ugovor sa jedinim ponudjačem pre donošenja odluke o podnetim zahtevima za zaštitu prava.

Eksperti za javne nabavke kazali su za VOICE da je u ovom postupku došlo do nedvosmislenog kršenja Zakona o javnim nabavkama, jer je onemogućeno učešće svim malim i srednjim preduzećima u Srbiji koji se bave prevozom putnika.

Zakon o javnim nabavkama predvidja da se postupak javne nabavke u ovakvim slučajevima oblikuje po partijama, uvek kada je to moguće.

Poslovno udruženje Ponudjači Srbije, kome je poveren gradjanski nadzor u ovom postupku, ocenilo je da su uslovi za prvu partiju javne nabavke preobimni i da ih može ispuniti veoma mali broj ponudjača u Srbiji, ako ne samo jedan.

„Nejasni su i nerealni razlozi zbog čega je naručilac odlučio da onemogući učešće malih i srednjih preduzeća“, naveo je gradjanski nadzornik u zahtevu, o kojem će naknadno odlučivati Republička komisija.

Ekspertkinja za javne nabavke Kristina Glavardanov takodje je ocenila da je postupak javne nabavke bio diskriminatorski i dodala da je nabavka morala biti podeljena u više partija, kako bi se omogućilo učešće malih i srednjih preduzeća i bilo uvaženo i načelo efikasnosti i ekonomičnosti.

Konzorcijum domaćih kompanija koje su poslale jedinu ponudu za obe partije javne nabavke usluge redovnog i vanlinijskog prevoza zaposlenih u EPS čine Lasta Beograd, Lastra Lazarevac, Strela Ub i Strela Obrenovac.

Iz EPS-a nisu za VOICE želeli da komentarišu postupke u ovoj javnoj nabavci, već su naveli da čekaju odluku nadležne komisije.

VOICE je naveo da je to četvrta aktuelna javna nabavka EPS-a koja se nalazi pred Republičkom komisijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.