U trendu

EPS: Ugalj nema alternativu u proizvodnji električne energije

Direktor sektora za razvoj procesa u proizvodnji uglja u Elektroprivredi Srbije (EPS) Branko Jeftić rekao je danas da taj energent nema alternativu u proizvodnji električne energije u Srbiji.

„Ugalj je bio strateška sirovina juče, danas je i biće sutra, jer se 70 odsto električne energije proizvede uz pomoć tog energenta. Nekad su se znali tačni budžeti, neophodni za proizvodnju, sada finansije nisu definisane i podrška je nikakva. Nadležne institucije nas ne prate i nisu u toku sa tekućim problemima“, kazao je Jeftić na Sajmu energetike.

On je dodao da „rudari znaju da kopaju ugalj, ali ne mogu sami i bez podrške“.

Vodeći inženjer za razvoj proizvodnje uglja u EPS-u Nemanja Nedeljković rekao je da su rezerve uglja u Srbiji, računajuči i na Kosovu i Metohiji, 16 milijardi tona, a samo u Srbiji 2,82 milijarde tona.

Dodao je da se u Srbiji godišnje potroši 40 miliona tona, od čega se 30 miliona tona iskopa u kolubarskom basenu, a deset u kostolačkom.

„Prvi rudnik u Srbiji otvoren je 1804. godine u Vrdniku, proizvodnja je počela 1873. a prvi površinski kop otvorili su Nemci za vreme okupacije 1942. godine u Kostolcu“, rekao je Nedeljković.

On je dodao da najveći „pritisak“ na proizvodnju uglja dolazi iz sektora ekologije jer se kopanjem uglja degradira zemljište, stvaraju velike količine pepela i prašine i emituje prašina i buka.

„Ugalj je, medjutim, bazni izvor energije i trenutno nema alternativu, ekološki je prihvatljiv jer se zemljište rekultiviše i životna sredina čuva od zagadjenja, a uz to je i ekonomski značajan“, dodao je Nedeljković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.