U trendu

Erste banka prodala deo otpisanih potraživanja

Erste banka u Srbiji saopštila je danas da je češkom fondu APS prodala deo svojih otpisanih potraživanja u vrednosti od 23,5 miliona evra.

Prodata su potraživanja 85 firmi kojima su krediti plasirani u poslednjih 30 godina, a dobar deo je nasleđen iz portfolija Novosadske banke, koju je 2005. godine kupila Erste banka.

Kompanije kojima su odobravani otpisani nenaplativi krediti su uglavnom likvidirane, u bankrotu ili u postupku likvidacije, a jedna petina su aktivna privredna društva koja su pod drugim blokadama. Te kompanije su iz oblasti maloprodaje, transporta, građevinarstva, poljoprivreda i nekretnina, navodi se u saopštenju Erste banke.

Kako je istaknuto, Erste banka je ta potraživanja otpisala 2014. godine i njihova prodaja APS fondu predstavlja vanredni prihod za banku.

Erste Banka je dodala da je jedna od prvih banka na tržištu Srbije koja je svoja nenaplativa potraživanja prodala stranom fondu u skladu sa praksom koja se sprovodi u zapadnim zemljama i najavila prodaju još jednog paketa nenaplativih kredita do kraja ove godine.

Fond APS, koji zapošljava 350 ljudi, upravlja sa 68 portfolija nominalne vrednosti od oko tri milijarde evra, savetuje nekoliko institucionih investicionih fondova i upravlja računima. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.