U trendu

EU: Belgija da vrati 760 miliona evra od dodeljivanja nezakonitih poreskih olakšica

Evropska unija naloşila je danas Belgiji da vrati oko 760 miliona evra nelegalnih poreskih olakšica koje je dodeljivala multinacionalnim kompanijama.

EU navodi da je 35 multinacionalnih kompanija u Belgiji ostvarilo nezakonite poreske olakšice.

Komesarka EU za zaÅ¡titu konkurencije Margaret Vesteger izjavila je da poreske olakÅ¡ice koje članice Unije omogućavaju samo pojedinim kompanijama uruÅ¡avaju konkurenciju i ugroÅŸavaju poloÅŸaj malih kompanija koje viÅ¡e nisu u stanju da se takmiče sa multinacionalnim gigantima.

Vesteger je naglasila da je EU razvila sistem po kom se više bavila poreskim sistemima vlada članica, a ne kompanijama pojedinačno.

„Takav sistem omogućio je da multinacionalne kompanije ne plaćaju 50 odsto svojih prihoda, a ponekada čak i 90 odsto“, navodi ona. 

Ona nije ÅŸelele da imenuje kompanije koje su uÅŸivale povoljnosti u plaćanju poreza, navodeći da je to posao belgijskih vlasti, ali je navela da se najčešče radi o evropskim kompanijama.

Belgijski ministar finansija Johan van Overtvelt izjavio je da Belgija joÅ¡ moÅŸe da se ÅŸali na odluku Vrhovnog suda EU, ali da to zavisi od dogovora koji će biti postignut o načinu povraćaja sredstava od neplaćenog poreza.

„Posledice po velike kompanije u Belgiji biće velike i proces oporavka biće sloÅŸen“, izjavio je on.

U proteklih nekoliko meseci komesarka za zaÅ¡titu konkutencije obiÅ¡la je viÅ¡e zemalja članica EU , uključujući Holandiji i Luksemburg. Pod istragom naÅ¡le su se kompanije „Fiat“ i „Starbuks“.

Oslobadjanje od poreza multinacionalnih kompanija širom Evrope postalo je političko pitanje, u trenutku kada veliki deo evropskih zemalja povećava porez koji plaćaju njihovi gradjani, kako bi poravnala račune.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.