U trendu

Građani najlojalniji duvanu i pivu

Najveća lojalnost potrošača u Srbiji je prema duvanu i pivu, zaključak je istraživanja agencije Faktor plus predstavljenog danas na konferenciji na novinare u Beogradu.

Istraživanje sprovedeno tokom tri meseca u 2015. godini, pokazalo je i da potrošači teško menjaju brojeve telefona tj. operatere, a i da retko menjaju banke čije usluge koriste.

Standardni NCSI model (nacionalni indeks zadovoljstva potrošača) obuhvata: očekivanja potrošača, procenjen kvalitet i percipiranu vrednost (odnos cene i kvaliteta), percipirano zadovoljstvo i lojalnost.

Često se dešava da se očekivanja potrošača ne poklapaju sa stvarnim kvalitetom, ili češće sa cenom proizvoda, što može da dovede do žalbe ali i da oni koji su zadovoljni budu lojalni određenoj kompaniji.

U okviru NCSI istraživanja industrije duvana ispitan je položaj četiri proizvođača: British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco i Tvornica duhana Rovinj (čiji je vlasnik od sredine 2015. godine BAT). Lojalnost potrošača najviša je za ovu industriju, a od kompanija, najbolje su ocenjene British American Tobacco i Philip Morris.

U kategoriji piva ispitani su stavovi građana prema tri proizvođača: Jelen pivo, Lav pivo i Zaječarsko pivo. Rezultati NCSI ukazuju na visoku lojalnost potrošača ova tri piva, kao i male razlike u zadovoljstvu.

Najbolje ocenjeno pivo u 2015. godini je Lav pivo (indeks 81), a nešto niže Jelen (79) i Zaječarsko (79).

„Istraživanja o nacionalnom indeksu zadovoljstva potrošača se vrše na svaka tri meseca i ponavljaju se nakon godinu dana da bi se videlo do kakvih je promena došlo“, rekao je izvršni direktor agencije Faktor Plus Predrag Lacmanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.