U trendu

Neto-dobit NIS za devet meseci 7,7 milijardi dinara

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je danas da je za devet ovogodišnjih meseci ima 7,7 milijardi dinara neto-dobiti.

NIS grupa je poboljšala rezultat iz prvog polugodišta kada je neto dobit iznosila 3,1 milijardu dinara.

„Iako su prosečne cene sirove nafte tipa Urals u devet meseci 2016. godine bile oko 27 odsto niže u poredjenju sa prethodnom godinom, NIS grupa je zabeležila pozitivne finansijske rezultate”, navodi se u saopštenju.

Pozitiva rezultat je u velikoj meri posledica primene programa za povećenje operativne efikasnosti čiji se efekti u devet meseci 2016. godine procenjuju na 5,7 milijardi dinara.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je za devet meseci 2016. godine ta kompanija uložila ukupno 14,5 milijardi dinara, što, kako navodi, potvrdjuje da je NIS vodeći investitor u Srbiji.

„Naša ambicija je da budemo prvi i da budemo najefikasnija kompanija u zemlji. Očekujemo da nam mere operativne efikasnosti u 2016. godini donesu ukupnu uštedu od preko 8,5 milijardi dinara. To će nam omogućiti da zadržimo profitabilnost i nastavimo da razvijamo NIS”, rekao je Kravčenko.

Ukupan promet naftnih derivata, kako navodi NIS, za devet meseci 2016. iznosi 2,414 miliona tona, što je tri odsto više nego prethodne godine.

NIS je za devet meseci 2016. u poredjenju sa istim periodom prošle godine svoje učešće na maloprodajnom tržištu Srbije uvećao za 1,3 odsto, na 42,7 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.