U trendu

Niska inflacija i stabilan kurs i u narednom periodu

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da je inflacija u Srbiji u poslednje četiri godine, koliko je ona na toj dužnosti, niska i stabilna, što nije bio slučaj u prethodnom periodu, i da će tako biti i u narednom periodu.

„NBS će ostati posvećena održavanju niske inflacije i stabilnosti finansijskog sistema jer je to najbolji način da se ubrza ekonomski oporavk i održi makroekonomska stabilnost u zemlji“, rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su makroekonomski izgledi za Srbiji još povoljniji nego u maju i da su procene da će privredni rast ove godine biti 2,5 osto a sledeće godine tri odsto.

„Očekujemo još niži fiskalni deficti od 2,5 odsto BDP-a i smanjenje deficita tekućeg plaćanja prema inostranstvu sa 4,8 na 4,2 odsto BDP, koji će biti pokriven direktnim stranim investicijama“, kazala je Tabaković.

Ukazala je da je zahvaljujući dobroj monetarnoj politici i rastu deviznih rezervi NBS spremna da održi stabilnost kursa i odgovori na spoljne šokove.

„Niska inflacija i relativno stabilan devizni kurs su kamen temeljec za finansijsku stabilnost i predvidivost poslovanja“, naglasila je Tabaković i dodala da postoji dobra koordinacija monetarne i fiskalne politike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.