U trendu

Pokrajinska vlada traži povlačenje spornog zaključka o zemljištu

Pokrajinska vlada pozvala je danas Vladu Srbije da stavi van snage zaključak od 11. marta, u kom se lokalnim samoupravama preporučuje da se uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta dozvoli da do 1. maja prijave svoju uzurpaciju i da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje.

Pokrajinska vlada je ocenila da ovom preporukom Vlada Srbije podstiče nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta, umesto da se insistira na postupku i uslovima koji su propisani Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, navodi se u saopštenju posle sednice vojvodjanske vlade.

Pokrajinska vlada pozvala je predsednike opštine i gradonačelnike u Vojvodini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Srbije.

Vlada je pozvala i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da izvesti javnost o tome ko su uzurpatori poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Sombora i da se protiv njih preduzmu zakonom propisane mere.

Pokrajinska vlada je podsetila da su početkom ove godine na teritoriji Grada Sombora nepoznata lica uzurpirala oko 5.300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, o čemu je obavešteno Ministarstvo poljoprivrede, ali ono nije preduzelo zakonom propisane mere, što je izazvalo uznemiravanje javnosti.

Vojvodjanska vlada je zatražila i da resorno republičko ministarstvo bez odlaganja pristupi izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se postojeće rešenje, već na prvom koraku, pokazalo kao loše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.