U trendu

Potpisan sporazum o rekonstrukciji pruge Stara Pazova – Novi Sad

Ruske državne železnice (RŽD Internešnel) i Infrastruktura železnice Srbije potpisali su danas u Vladi Srbije aneks ugovora o ruskom kreditu za gradnju i rekonstrukciju pruge Stara Pazova – Novi Sad, koja je deo železničke pruge Beograd – Budimpešta.

Ukupna vrednost sporazuma je oko 338 miliona dolara, od kojih je više od 258 miliona vredna izgradnja tunela i vijadukta, a plan je da radovi počnu u prvom kvartalu 2017. godine.

RŽD Internešnl je saopštio da će realizacija projekta doprineti povećanju saobraćaja, a brzina putničkih vozova dostizaće 200 kilometara na čas.

Navodi se da će u skladu sa sporazumom RŽD Internešnel izgraditi vijadukt u plavnom delu reke Dunav i tunel Čortanovci. Novi vijadukt biće dvokolosečni, obuhvata dva mosta od kojih je svaki dugačak oko tri kilometra.

Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi spojene evakuacionim prolazima, iznosiće 2,2 kilometra.

Navodi se i da je jedna od tačaka sporazuma koji je danas potpisan i projekat za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova (DCUS) u Srbiji.

„Izgradnja DCUS u Beogradu daće mogućnost da se sa upravljanja saobraćajem ‘na osnovu činjeničnog stanja’ predje na preventivno upravljanje, koje omogućava da se prognozira situacija na železničkoj pruzi, uzimajući u obzir sve faktore rizika“, navodi se u saopšetnju.

Dokument su potpisali generalni direktor RŽD Internešnel Sergej Pavlov i v.d. generalnog direktora Infrastruktura železnice Srbije Dušan Garibović. Prisustvovala je i potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović.

Mihajlović će nakon potpisivanja sa predstavnicima Ruskih železnica obići radove na pruzi Beograd-Bar na železničkoj stanici Vreoci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.