U trendu

Profit EPS-a uvećan na 15,3 milijarde

Profit Elektroprivrede Srbije (EPS) za devet meseci 2016. godine iznosio je 15,3 milijarde dinara, što je za 21 milijardu više od plana i za 16,6 milijardi je bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas ta kompanija.

Istaknuto je da se očekuje da će EPS na kraju godine biti jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji i da su rastu neto dobiti u značajnoj meru doprinele uštede kao i poštovanje mera Vlade Srbije i programa reorganizacije čiji su prioriteti racionalnije i uspešnije poslovanje.
 
Ukupni poslovni rashodi EPS-a bili su za 13 odsto manji od planiranih i za pet odsto manji nego u prvih devet meseci prošle godine.

To preduzeće je uštedelo 20 miliona evra smanjenjem troškova nabavke električne energije za 35 odsto.

Trgovanjem na berzama električne energije EPS je zaradio 78,3 miliona evra u prvih 10 meseci ove godine. Prodato je
oko tri milijarde kilovat-sati za 91,6 miliona evra, a kupljeno je 326 miliona kilovat-sati za 13,3 miliona evra.

„Zbog boljih hidroloških uslova i veće proizvodnje protočnih hidroelektrana, kao i manje potrošnje u Srbiji, prodato je dvostruko više električne energije na berzama nego što je bilo planirano“, navodi se u saopštenju EPS-a.

Dodaj se da su zahvaljujući efikasnijem poslovanju manji i troškovi goriva, za 28 odsto u odnosu na plan, odnosno za 1,5 milijardi dinara, dok su za 44 odsto umanjeni rashodi za transport, reprezentaciju, komunalne i ostale usluge.
 
„Poboljšana je i naplata utrošene električne energije, a stepen naplate dostigao je 96,4 odsto, što je za 1,5 procentnih poena više od planiranod“, naveo je EPS.

Na kopovima RB „Kolubara“ i TE–KO „Kostolac“ za deset meseci ove godine proizvedeno je 32 miliona tona uglja, što je u okviru plana i za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.
 
U elektranama EPS-a je proizvedeno nešto više od 30 milijardi kilovat-sati, što je druga po veličini maksimalna proizvodnja u poslednjih 16 godina.

„Završen je najveći ovogodišnji remont bloka B2 u TENT B, vredan 75 miliona evra i time je radni vek ovog bloka produžen za još 30 godina, a povećani su i efikasnost i pouzdanost postrojenja. Ovih dana završena je revitalizacija prvog agregata u hidroelektrani ‘Zvornik’, a odmah po puštanju u rad sledi modernizacija drugog agregata, kako bi do kraja 2019. godine bila revitalizovana sva četiri agregata u ovoj HE“, navodi se u saopštenju EPS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.