U trendu

Raste broj Nišlija koji će odmor provesti u svom gradu

Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, mala i neredovna primanja u privatnom sektoru, kao i veliki broj nezaposlenih, glavni su razlozi što će i ovog leta veliki broj stanovnika Niša odmor provesti u sopstvenom gradu.

Turistički radnici u Nišu procenjuju da će put Grčke, Crne Gore, Bugarske, Makedonije ili Italije, predstojećih letnjih meseci krenuti oko 30 odsto manje Nišlija nego prošle godine, odnosno verovatno za polovinu manje u odnosu na period od pre četiri ili pet godina.

Zaposleni u turističkim agencijama jednoglasni su u ocenama da je među onima koji sebi mogu da priušte odmor na moru, Grčka i dalje najpopularnija destinacija.

„Najtraženija mesta su ona koja se nalaze u Olimpijskoj regiji u Grčkoj – Paralija, Leptokarija i Olimpik Bič, jer su ona i najjeftinija. Traži se prvenstveno smeštaj u privatnim kućama i apartmanima jer je jeftiniji od smeštaja u hotelima“, kaže za Betu direktor agencije „Niturs“ Igor Simov.

Jelena Stamenković iz agencije „Mondorama“ je potvrdila da je Grčka i ovog leta najpopularnija među stanovnicima Niša i okolnih mesta, ali ističe da ima i onih koji će odmor provesti u drugim zemljama.

„Turska, Španija i Italija su aktuelne kao i prethodnih godina, a za te aranžmane, pogotovu ukoliko uključuju dugu vožnju autobusom odlučuju se prvenstveno mlađi ljudi. Sve popularnija destinacija je i Rusija, a tamo odlaze oni koji su do sada obišli sve zemlje u okruženju“, objasnila je Stamenković.

Direktor „Eurotursa“ Milan Petković kazao je da je ta agencija uspela da zadrži isti broj turista kao i prošle godine za veliku većinu destinacija.

„Traženi su kao i ranijih godina apartmani na Halkidikiju i hoteli u Turskoj, dok je Bugarska ponovo aktuelna. Međutim, nakon dešavanja u Kumanovu, potpuno je opalo interesovanje za letovanje u Ohridu“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, cene aranžmana za letovanje u inostranstvu nisu promenjene u odnosu na prošlu godinu, a sve veći broj Nišlija kupuje ih u vreme „last minut“ akcija jer su tada i za 40 odsto niže od redovnih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.