U trendu

Sramna odluka Ustavnog suda o umanjenju penzija

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ danas je ocenio da je sramna odluka odluka Ustavnog suda da nije neustavan zakon kojim su od novembra 2014. godine smanjena primanja penzionerima čija su primanja veća od 25.000 dinara.

„Ustavni sud je juče doneo sramotnu odluku da podrži pljačku gotovo 700.000 penzionera koji će morati od suda u Strazburu da traže zaštitu svojih prava“, navodi se u saopštenju Pokreta.

Najavljeno je da će Pokret „Dosta je bilo“ u ime penzionera pokrenuti postupak pred tim sudom.

„Postala je na žalost redovna praksa da međunarodni sud za ljudska prava bolje štiti prava naših građana od našeg Ustavnog suda čiji je posao upravo da štiti ustavom zagarantovana prava naših građana od bahate vlasti. Pokret će pribaviti i zapisnik sa sednice Ustavnog suda kako bismo utvrdili koji sudija se obrukao na toj sednici, a koji je osvetlao obraz“, navodi se u saopštenju.

I Srpska radikalna stranka danas je saopštila da je Ustavni sud Srbije ocenom da nije neustavan Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu kojeg su u novembru 2014. godine smanjene penzije, doneo političku a ne pravnu odluku.

„Ustavni sud je otvoreno podržao mere Vlade Srbije i upustio se u političke ocene, zanemarujući svoju osnovnu ulogu i umesto zaštite ustavnog poretka, stavio se u zaštitu (premijera) Aleksandra Vučića“, navodi se u saopštenju SRS.

Ta vanparlamentarna stranka je ukazala da država može da duguje, ali ne i da smanjuje penzije a da je Vlada Srbije obavezna da o tome obavesti javnost i da utvrdi rok i način do kada će i na koji način vratiti dug penzionerima.

„Tvrdnja Ustavnog suda da je osporavani zakon privremenog karaktera i da zato nije protivustavan bila bi sramota i za svakog pravnika pripravnika, a kamoli za sudije Ustavnog suda, koji imaju najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci“, navodi se u saopštenju SRS.

Zatraženo je od Skupštine Srbije da razreši dužnosti sudije Ustavnog suda koje su ocenjivale ustavnost zakona kojim su umanjene penzije i preporučeno Ustavnom sudu da podnese inicijativu za pokretanje postupka za njihovo razrešenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.