U trendu

Zakon o platama umanjuje prava zaposlenih

Predstavnici reprezentativnih sindikata saopštili su danas da su nezadovoljni što ministar finansija Dušan Vujović nije prihvatio da u Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru budu uključeni njihovi predlozi koji se odnose na prava radnika.

Na konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ rečeno je da je namera Ministarstva finansija da se usvoji zakon koji će ukinuti pravo zaposlenih da imaju naknade za minuli rad.

Najavljeno je da će sindikati organizovati proteste i štrajkove zaposlenih u javnom sektoru ako bude usvojen zakon o platama kojim se umanjuju prava koja radnici imaju po Zakonu o radu, pre svega ona koja se odnose na naknade za minuli rad i odsustvo sa posla.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je juče održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na čijem je dnevnom redu bio Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru, ali da je sednica prekinuta jer nije postignut kompromis.

On je objasnio da se radom na prethodnim sednicama i radnim grupama došlo do kompromisnog rešenja i da je napravljen novi nacrt u koji su uključeni predlozi sindikata, koji je podržala i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, ali da ministar finansija Dušan Vujović juče nije želeo to da prihvati.

„Ministar Vujović je rekao da je za njega taj nacrt neprihvatljiv i da će podneti ostavku ako neki delovi zakona ostanu takvi“, rekao je Orbović i dodao da Socijalno-ekonomski savet nije mogao da da mišljenje na predložene propise.

Orbović je rekao da bi sutra na sednici Vlade Srbije trebao da se raspravlja o tom nacrtu, i da, ako Vlada usvoji predlog zakona, bude poslat u Skupštinu Srbije bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta.

„Mi ne znamo kako će izgledati taj nacrt zakona koji će biti pred Vladom. Prethodnih nekoliko nedelja radna grupa je pripremala zakon, ali je potezom jednog ministarstva, koje je imalo predstavnika i učestvovalo u radnoj grupi, taj nacrt eliminisan“, naglasio je Čanak.

Orbović je rekao da je namera Ministarstva finansija da se ukine minuli rad za sve zaposlene od 2017. godine.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak rekao je da ministar Vujović nije želeo da im objasni koja to matematika dovodi do toga da se budžetska organičenja probijaju minulim radom.

„Nije nam jasno kako minuli rad probija budžetska ograničenja, ako se obračunava samostalno po čoveku, a ako se ubaci u koeficijent, onda ne probija. Postoji zla namera da se on potpuno obriše“, rekao je Čanak.

Čanak je ocenio da budući zakon o platama treba da se zove „zakon o ultimativnoj štednji na teret zaposlenih u javnoj upravi“ i dodao da je za Ministarstvo finansija jedini cilj koji utiče na donošenje zakona maksimalna štednja na račun zaposlenih.

Zakon o platama u javnom sektoru je pripremilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je najavilo bi on trebalo da bude usvojen do kraja januara. Tim zakonom uredjuju se platni razredi, katalog radnih mesta i uvodi jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.