U trendu

Zakon o ulaganjima najbolji u regionu

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će nakon konsultacija sa Svetskom bankom i MMF-om Srbija imati najbolji zakon o ulaganjima u regionu, koji će omogućiti ozbiljan pristup velikim investitorima.
„Ne kažem da do sada nismo imali mogućnost da sa njima sarađujemo, ali su investitori uvek tražili neke dodatne garancije i dodatna pitanja za koja nismo bili zakonski opredeljeni“, rekao je Sertić za RTS i dodao „učinićemo da Srbija u narednih godinu dana bude potpuno drugačije investiciono okruženje“.

Ministar privrede je naveo da je Svetska banka pre nekoliko godina uradila veliko istraživanje, izabrala deset najboljih zakona i napravila uputstvo kako se prave zakoni o ulaganjima. To su, kako je dodao, uglavnom zakoni  promotivnog karaktera ali su okrenuti onima koji žele da ostvare profit u određenim zemljama.

„Bazirali smo se na tom radu, definisali naše okvire, definisali ozbiljnu strukturu koja do sada nije postojala i odgovornosti za nečinjenje u određenim postupcima, a sa druge strane operativno definisali novi način rada da preko Razvojne agencije Srbije – gasimo dve postojeće agencije i smanjujemo broj radnih mesta a dovešćemo nove mlade kadrove sa znanjem jezika, imaćemo potpuno drugačiju strukturu rada sa investitorima ali i one garancije koje kao država treba da damo strancima i kompanijama koji reinvestiraju ovde i otvaraju nova radna mesta“, rekao je ministar.

Upitan koje kompanije bi mogle doći u Srbiju, Sertić je odgovorio da sektori i kompanije koji dolaze zavisi od nekoliko elemenata.

„Pre svega, spremnost lokalnih samouprava da ih podrži i upornost samouprava kada krenu u razgovore sa nekim od kompanija da istraju do kraja. Dajemo podršku ali svakako, ta podrška je ograničena na one mere koje mi kao republička Vlada  možemo da realizujemo“, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, kroz zakon je definisana ozbiljna uloga lokalne samopuprave koja će preko određenih alata i mehanizama imati mogućnost da realizuje svoje poslove sa strancima. 

„Sa druge strane, veoma nam je važno da vodimo ravnomerenu regionalnu politiku“, naveo je Sertić i dodao da investicije zavise dosta od rasporeda radne snage u Srbiji.Na jugu Srbije je više teksitlna i metalo-prerađivačka industrija, u Šumadiji – autoindustrija, u Vojvodini – precizna mehanika, rekao je Sertić.

Rekao je da se veliki broj kompanija upravo tako opredeljuje i da je znanje stranih jezika bitno za investitore.

„Ono što je za nas zanimljivo je da sve veći broj naših visokoobrazovanioh menadžera učestvuje u rukovodećim funkcijama, smanjuje se broj stranaca koji kod nas rade na tim položajima“, rekao je Sertić.

Sertić je govoreći o subencijama radnih mesta naveo da je 6,5 milijardi dinara opredeljeno za podsticaje investitorima.

„Kada dajemo podsticaje, ne dajemo pare za početak posla, već je to pomoć kompanijama da se broj radnika poveća, da biznis plan bude jači i da investicija bude veća“, rekao je Sertić i dodao da treba izjednačiti domaće i strane investitore. 

O izvozu u Rusiju, Sertić je rekao da je formiran Koordinacioni cenar za izvoz u Rusiju kroz koji se naše kompanije podstiču na izvoz.

„U 2013. smo imali izvoz poljoprivrednih proizvoda od 186 miliona dolara, a u 2014. 307 miliona dolara – duplirali smo količinu izvoza u Rusiju“, rekao je Sertić

„Nažalost zbog ekonomskih problema koji se desio u Rusiji ukupan izvoz u Rusiju pada. Dakle, u prvih šest meseci imamo pad od 33 odsto, ali poljoprivredni proizvodi i prehrambeni proizvodi rastu, stopa je 5,8 procenata za prvih šest meseci, tako da ćemo do kraja godine zadržati status od milijardu dolara kji smo imali prošle godine“, rekao je Sertić.

Sertić je izrazio nezadovoljstvo time što je u SAD i Rusiji mnogo više srpskih proizvoda u prodavnicama nego u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.