U trendu

Zaustavljen trend opadanja broja mlečnih krava u Srbiji

Trend opadanja broja mlečnih krava u Srbiji je uspešno zaustavljen i u prethodnoj godini je zabeležen blagi rast u stočarskoj proizvodnji, broju mlečnih grla i proizvodnji mleka, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Bogosavljević Bošković je na Prvom srpskom kongresu mlekarstva rekla da to još uvek nije dovoljno zadovoljavajuće, ali i dodala da je sigurna da će se zajedničkim snagama unaprediti mlekarstvo, koje je izuzetno važan sektor poljoprivrede i privrede.

„Vlada i Ministarstvo će čvrsto stajati na strani naših proizvođača trudeći se da svojim merama pomognu sektoru proizvodnje mleka koliko god je moguće“, istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je ove godine Ministarstvo i pored izuzetno restriktivnog budžeta zbog sveobuhvatnih mera štednje, uspelo da zadrži premije za mleko na sedam dinara po litru, ali i da podigne iznose subvencija za priplodna mlečna grla sa 20.000 na 25.000 dinara po grlu i uvede dodatne kategorije u tovu koje će se subvencionisati.

„Cilj je ojačati poziciju na domaćem tržištu, ali i sa svojim proizvodima naći mesto na drugim tržištima. To možemo uraditi samo podizanjem kvaliteta čime povećavamo i nivo konkurentnosti“, istakla je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.