U trendu

Filipinski predsednik najavio ofanzivu na ekstremističku grupu Abu Sajaf

Filipinski predsednik Beninjo Akino rekao je danas da će krenuti u vojnu ofanzivu da „neutralizuje“ islamističku ekstremističku grupu Abu Sajaf, čiji su pripadnici odrubili glavu kanadskog taoca i drže još oko 20 stranih talaca.

„Biće žrtava, ali ono što je najvažnije je da se neutralizuju kriminalne aktivnosti grupe ASG“, rekao je filipinski predsednik u saopštenju, koristeći skraćenicu za grupu Abu Sajaf.

Filipinski forenzičari proveravaju da li je obezglavljeno telo belog muškarca koje su našli meštani jedne južne provincije telo kanadskog taoca Džona Ridsdela kome su muslimanski ekstremisti odrubili glavu pre dva dana.

Vojni stručnjaci rekli su danas da je telo nadjeno u jarku na planini blizu grada Talipao, u provinciji Sulu, gde su ekstremisti grupe Abu Sajaf odrubili glavu Džona Ridsdela pošto nisu dobili ogromni otkup koji su tražili.

Policija je kasnije našla Ridsdelovu glavu u gradu Džolo, u toj istoj provinciji Sulu.

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je brutalno ubistvo Risdela koji je otet zajedno sa još jednim Kanadjaninom, jednim Norvežaninom i jednom Filipinkom iz letovališta na južnom ostrvu Samal u septembru prošle godine.

Hiljade filipinskih vojnika pretražuju veliku džunglu u državi Sulu tragajući za ekstremistima koji drže kao taoce još oko 22 stranca.

Grupa Abu Sajaf važi za jednu od najmanjih i najnasilnijih džihadističkih grupa u južnim Filipinima. Njeno ime znači „onaj ko nosi mač“ i poznata je po tome što otima ljude radi dobijanja otkupa, i po napadima na civile i na vojsku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.