U trendu

Dodik: Dan Republike i naredne godine 9. januara i to još svečanije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će Republika Srpska i naredne godine 9. januara slaviti Dan Republike, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dao rok od šest meseci da taj entitet izabere drugi datum.

„Iduće godine na dan 9. januar slavićemo Dan Republike i to još svečanije“, kazao je Dodik za Radio-televiziju Srbije i dodao da je odluka suda „politička ujdurma“.

On je kazao da postoje dve mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, da postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma ili da se bez njega razviju nezavisne države.

On je kazao da Republika Srpska poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i politički sistem koji proističe iz Ustava, ali da ne poštuje nasilje medjunarodne zajednice.

„Ne poštujemo nasilje medjunarodne zajednice, kao što ne poštujemo ni današnje saopštenje američke ambasade koja je napala Dan Republike, time je povredila i Republiku Srpsku i srpski narod, potpuno nepotrebno, jer Srbi poštuju Ameriku i njene nacionalne datume“, rekao je Dodik.

On je dodao da su „kvalifikacije“ koje je američka ambasada iznela danas povodom proslave Dana Republike „neprihvatljive i uvredljive“.

Dodik je dodao da je zahvalan Srbiji na podršci koju je pokazala danas, dolaskom Vlade Srbije u Banjaluku na proslavu Dana Republike.

„Mi volimo sve što je Srbija, a sve što je Bosna i Hercegovina za nas je moranje“, kazao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.