U trendu

„Kadmov dan“ – promocija kulturnog nasleđa Budve

Manifestacija “Kadmov dan”, u Starom gradu u Budvi, održaće se u nedelju, 25. septembra. Ova manifestacija promoviše kulturno nasleđe Budve, posebno antičku tradiciju i mit o Kademu u Harmoniji. Iz TO Budva najavljuju bogat program sastavljen iz nekoliko segmenata.

– Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje crnogorskog kulturno – istorijskog nasleđa, na taj način brine se o kulturi grada, edukuju se najmlađi sugrađani, a  ostale podsećamo na bogato kulturno nasleđe koje čini sastavni deo turističke ponude Budve – navode organizatori iz TO Budva.

Dečiji deo programa održaće se na dve lokacije. Deca SMŠ “Danilo Kiš” imaće priliku da učestvuju u nastavku izrade mozaika sa motivom Kadma, na otvorenom bazenu “Pizana” u 10 časova, dok će deca osnovnih škola moći besplatno da učestvuju u posebno interesantnoj radionici – arheolab: „Upoznaj svoj grad u društvu Kadma i Harmonije“ (radionica za male arheologe) u sklopu koje će ih dipl. arheolog, Asja Zec na svojevrstan način sprovesti kroz istoriju Budve. Ovaj deo programa održaće se na platou ispred “Citadele” u četiri termina (od 10 h na dva sata), a polaznici su deca od 5 do 15 godina. U istom terminu i na istoj lokaciji održaće se i likovna radionica za decu.

– I ove godine, realizovaće se projekat “Discover Budva”, u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” koji podrazumeva obilazak kulturnog nasleđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) od 12h. U isto vreme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad dece – poručili su iz TO Budva.

Defile Gradske muzike Budve krenuće u 14, nakon čega je zakazan i polučasovni koncert na Trgu pesnika, gde će od 18 h, u nastavku muzičkog programa, učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve, u klas prof. Ane Brajak, održati koncert.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.