U trendu

Orban traži podršku za zatvaranje granice s Hrvatskom

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Beču da će tražiti podršku za namere Budimpešte da zatvori granicu s Hrvatskom.

Posle razgovora s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, Orban je rekao da će se konsultovati s drugim zemljama u regionu i s UN pre donošenja odluke o zatvaranju granice s Hrvatskom.

Orban je rekao da će tražiti podršku za ogradu i da će, kada druge zemlje budu spremne, primeniti pravila koja će garantovati da načini prelaska hrvatsko-mađarske granice „budu u skladu s pravom EU“.

Mađarski premijer je rekao da očekuje da ograda na granici s Hrvatskom bude završena u narednih nekoliko dana.

Orban je sugerisao i da se austrijski kancelar protivi ideji otvaranja tranzitnog koridora za migrante od mađarsko-hrvatske granice ka Austriji i Nemačkoj.

Premijer Austrije i Mađarske su se na današnjem sastanku saglasili da je svakodnevna saradnja neophodna za regulisanje kretanja izbeglica kroz dve zemlje.
 
U saopštenju kancelarije austrijskog kancelara istaknuto je da Evropa ima zajedničke standarde za smeštaj i brigu o tražiocima azila i obradu njihovih zahteva koji moraju da budu poštovani.
 
U međuvremenu je austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener pozvao na bolju razmenu informacija o pristizanju migranata na austrijsku granicu.

U saopštenju njegove kancelarije navodi se da Mađarska štiti svoju spoljnu granicu ogradom na granici sa Srbijom i da to mora da se poštuje. O ogradi na granici s Hrvatskom rekao je da je to bilateralna stvar Mađarske i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.