U trendu

Poluinformacije o poglavlju 23 za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Hrvatska Miro Kovač izjavio je danas da su se pojavile „poluinformacije“ o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, i dodao da Srbija za to poglavlje mora „položiti prijemni ispit“.

Kovač je na konferenciji za novinare rekao da Hrvatska kao članica EU pomaže da se pronadje rešenje da Srbija može napredovati u evropskim integracijama i da je blizu rešenja za poglavlje 23 kroz razgovore s Evropskom komisijom.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je juče da je nadjena prihvatljiva formulacija za sve članice EU, uključujući Hrvatsku, za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i da je reč prevashodno o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine.

Hrvatski ministar je rekao da je bio začudjen kada je Han izašao s informacijama o dogovoru da Srbija može otvoriti poglavlje 23.

„Han je moj prijatelj. Ne znam zašto je juče imao tu izjavu, ali smo prijatelji pa ćemo o tome razgovarati“, rekao Kovač.

Kovač je rekao da je cilj da Srbija može otvoriti pregovaračko pogavlje o vladavini parava, ali da za to mora položiti prijemni ispit, odnosno zadovolji kriterijume za to poglavlje i da se utvrdi literatura koja je potrebna za taj „prijemi ispit“.

„Cilj je da Srbija bude u mogućnosti otvoriti to poglavlje, da tako kažem, položiti prijemni ispit. Pregovori o kriterijima za ulazak i otvaranje tog poglavlja su u toku. Mi smo u fazi da definišemo koja je literatura za to potrebna i koji su naši zahtevi“, rekao je Kovač.

On je dodao da je to potpuna saradnja s Haškim sudom što znači i prihvatanje presuda, poštovanje manjinskih prava, medju kojima i hrvatske manjine za koju Zagreb želi da bude zastupljena u srpskoj skupštini, kao i ukidanje regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.