U trendu

Potpredsednik FBiH i gradonačelnik Sarajeva posetili Kazane, gde su ubijani sarajevski Srbi

Srpski potpredsednik Federacije BiH Milan Dunović posetio je danas Kazane, na Trebeviću iznad Sarajeva, gde je položio cveće i odao poštu sarajevskim Srbima, koji su tokom rata ubijeni i bačeni u jamu na tom mestu.

„Danas se navršava 23 godine od stravičnog zločina, kada su ubijeni gradjani srpske nacionalnosti, gradjani Sarajeva. Smatram da Sarajevu treba malo više priče o Kazanima, da treba spomenik ovde, jer to je nešto što su uradili pojedinci u redovima Armije BiH”, rekao je Dunović.

Medju ubijenima na Kazanima, dodao je, bilo je i „pripadnika Armije BiH, gradjana koji su branili grad“, ocenivši da se o zločinu na Kazanima treba govoriti otvoreno i da niko ne treba da štiti zločince.

„Treba se jasno reći da to nije bila zvanična politika koja se u Sarajevu provodila 1993. godine“, istakao je Dunović.

On je naveo da ni 23 posle zločina na Kazanima, nema preciznih podataka o broju ubijenih na tom mestu, ističući da su „bez obzira na broj, žrtve žrtve i da je istina potrebna svima“.

Kazane su s Dunovićem posetili i članovi Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

Potpredsednik Federacije BiH smatra da na tom mestu treba podići spomenik ubijenim srpskim civilima, dodavši da je glavni krivac što spomenik već nije izgradjen Gradsko veće Sarajeva i njegovo rukovodstvo.

„Prošle godine sam bio ovde sa gradonačelnikom Ivom Komšićem i tada je bilo priče da postoji objektivna mogućnost da se do danas nešto uradi po pitanju spomenika, ali ništa se nije desilo. Mislim da je to sramota za Sarajevo, treba konačno izgraditi spomenik“, poručio je Dunović.

Kazane je danas, odvojeno od Dunovića, posetio i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, položio cveće i odao poštu žrtvama.

On je na Kazane došao u pratnji članova Srpskog gradjanskog veća – Pokret za ravnopravnost u BiH.

Komšić je rekao da su „Kazani i zločini počinjeni na tom mestu dokaz da se u pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini pobudjeni strašću za osvetom ili politikom u načelu“.

“Problem za nas Sarajlije je da su se u toj odbrani i opsadi grada, desili zločini, mislim da je to grižnja savesti svih gradjana Sarajeva“, rekao je Komšić.

Govoreći o izgradnji spomen-ploče na tom mestu, Komšić je rekao da još nisu utvrdjena svih stradalih na Kazanima, kao ni tekst koji bi bio ispisan na spomeniku.

Prema njegovim rečima, žrtve bačene u jamu na Kazanima su bili uglavnom gradjani srpske nacionalnosti, ali da su na tom mestu ubijani i Hrvati i Bošnjaci.

Na lokalitetu Kazani, na Trebeviću iznad Sarajeva, tokom rata ubijani su uglavnom sarajevski Srbi.

Nikada nije utvrdjen tačan broj stradalih, a do sada su iz duboke jame na tom mestu ekshumirani posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

Radi se o pet žrtava muškog pola i pet ženskih žrtava.

Za zločine na Kazanima na kazne od deset meseci do šest godina zatvora osudjeno je 14 bivših vojnika Armije BiH.

Glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra se Mušan Topalović Caco i pripadnici Desete brdske brigade, kojom je komandovao.

Topalović je ubijen pri pokušaju bega 1993. godine, nakon što je uhapšen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar