U trendu

Rasprava o vladi bez premijera i članova vlade

Raspravi o vladi izbornog poverenja koja je počela danas u Skupštini Crne Gore ne prisustvuju premijer Milo Djukanović i članovi njegove vlade.

„Neprimereno je da premijer i vlada tako omalovažavaju parlament i da se stavljaju iznad Ustava“, rekao je na početku sednice predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je odlučio da se održi sednica, jer je stanje „neredovno i krizno“.

Djukanović je, posle incidenta u petak kada je umalo došlo do tuče u crnogorskom parlamentu, odlučio da on i njegovi ministri ne prisustvuju sednici na kojoj je trebalo da obrazloži promene u vladi.

Sednici će u redukovanom sastavu s par poslanika prisustvovati vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS).

Premijer je ranije najavio da će poslanici njegove DPS prisustvovati glasanju o vladi i glasati za vladu izbornog poverenja u koju ulaze predstavnici opozicije radi kontrole izbornog procesa za parlamentarne izbore planirane za 9. oktobar.

U Djukanovićevoj vladi će ubuduće učestvovati predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Demosa i Gradjanskog pokreta Ura, dok su učešće odbili Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF).

Sednica u petak je prekinuta pošto su poslanici opozicionog DF-a skandirali “ Milo, lopove“, dok je premijer izlazio za skupštinsku govornicu kada je trebalo da obrazloži izmene u vladi.

Djukanović je na povike dela opozicije uzvratio rečima „Bravo, kreteni“, posle čega je sednica prekinuta.

Premijer je kasnije ocenio da za njegov povratak na sednicu parlamenta nije dovoljno to što je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić javno opomenuo poslanike DF-a.

Crnogorski parlament treba da odluči da u vladi ministri četiri resora budu zamenjeni predstavnicima dela opozicije, kao i da ona dobije mesto potpredsednika vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.