U trendu

Partizan večeras protiv nemačkog prvoligaša i tradicije

Posle svoje prve pobede u grupnoj fazi evrokupova u ovoj deceniji, ostvarene pre dve sedmice protiv AZ Alkmara, Partizanovi fudbaleri žele da okrenu novi list i u istorijatu svojih gostovanja u Nemačkoj. U drugom kolu L grupe Lige Evrope, protiv Augzburga (19 č, RTS) probaće da prvi put ostanu neporaženi kao gosti protiv nemačkih ekipa – „crno-beli“ su tamo izgubili svih sedam puta (u Beogradu skor četiri pobede i dva poraza).

Večerašnji susret će svakako doneti atmosferu novog početka, budući da bundesligaš igra svoju prvu utakmicu u evropskim takmičenjima kao domaćin. Mada osnovan 1907. godine, Augzburg je tek u sezoni 2010/2011. debitovao u nacionalnom prvenstvu, u kojem je lane petim mestom izborio i prvi izlazak na međunarodnu scenu.

Ove sezone mu ide mnogo slabije pa je trenutno na 16. mestu sa četiri boda iz sedam utakmica, dva više od poslednjeg na tabeli. Za vikend je kod kuće izgubio od 15. Hofenhajma sa 3:1. Trener Markus Vajncajrl, koji se pominje kao kandidat za klupu Borusije iz Menhengladbaha, na raspolaganju ima 14 stranih fudbalera, a neobično je što su trojica iz Koreje (po jedan u odbrani, srednjem redu i napadu) i pri tome redovno u timu.

U defanzivi su najstandardniji estonski štoper Klavan i holandski reprezentativac Verhaegh na desnom beku. Od vodećih veznih igrača najpoznatiji je 32-godišnji Turčin Halil Altintop, a za sada su najveći problem napadači. Njih četvorica su u Bundesligi ove sezone upisala četiri ili pet nastupa, a – nijedan gol. Među njima je i Slovenac Matavž, zemljak Partizanovog štopera Balažica, s kojim će možda voditi duel (protiv Hofenhajma ušao umesto Altintopa kada je rival poveo sa 2:1).

– Obojica smo igrali u Gorici, a nadam se da ću ovoga puta dobiti priliku da mu pravim probleme. Očekujem da ćemo ih imati i mi, ne potcenjujem Partizan. Verujem da imamo dobre izglede da dođemo do drugog mesta, ali za to je neophodno da pobedimo srpskog šampiona – rekao je Tim Matavž.

U Partizanovoj ekspediciji za Nemačku našlo se 20 fudbalera, među kojima i Petar Grbić, koji je ove sezone bio daleko od prve postave. Pošao je trio koji je propustio prvenstveni susret sa Voždovcem: Ilić, Brašanac i Jevtović. Umesto Lekovića, kojeg je povreda udaljila od terena, kao rezervni levi bek tu je Petrović.

– Čeka nas odličan protivnik iz lige koja je možda i najjača u Evropi. Nadam se da ćemo dobro odigrati i ostvariti pozitivan rezultat. Biće ovo veliki test, ali i lepo iskustvo u isto takvom ambijentu – rekao je Brašanac.

Kapacitet „VVK arene“ za međunarodne mečeve je 28.300 mesta, a domaćini očekuju oko 1.000 navijača Partizana, ističući da bi oni mogli da odigraju važnu ulogu u ishodu utakmice.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.